User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: tappety cold start

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Larkhall
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default tappety cold start

    noticed when ive started the car after being sat for a while that it's tappety on tickover, but stops when i rev the car even very slightly

    is it normal for this to happen at this time of year with the cold weather? the car was sat for 12 hours when i heard it first then again when it was sat for 3......

  2. #2
    Regular Member Sean-2.2Direct's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Mate is yours a 2.2 Direct as well?
    As mine done this for the first time on sunday when it was very cold then it stopped after 3 sec?

  3. #3
    Regular Member wanna veccy's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    telford,
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    funny u should say that too as my direct had its mot yesterday and the tester said that it was making a funny tappng sound. and guess what it now sounds that bl@@dy obvious. but only wilst the car is cold when its warmed not a whisper.

  4. #4
    Regular Member T598 Dave's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    gwent
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    its just the hydraulic lifters.

    if it was about 10 year old the noise wouldnt go after 3 seconds, more like 1 minute lol

    dont worry about it.

    the oil drains out of the lifters when you turn the car off, so it takes a few seconds for the oil to buid back up.

    again dont worry about it.

  5. #5
    Regular Member Sean-2.2Direct's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Pheeew i thought it could have been the chain glad its not

  6. #6
    Regular Member T598 Dave's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    gwent
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    saying that the chain on those 2.2's could be noisy on start up lol

    but hydraulic lifters make the same noise

  7. #7
    Regular Member Sean-2.2Direct's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    thanks for that haha.
    Think it will be the lifters as it was very cold in the morning and it has not done it since as its been slightly warmer

  8. #8
    Regular Member T598 Dave's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    gwent
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    im new on here, but i take it you know about the chain oil jet getting blocked?

  9. #9
    Regular Member Sean-2.2Direct's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Oh yes I think they upgraded the Oil jets 03 on or around that model anyway mines a 05 so should be fine could not be doing with the chain going Nice drive to Paris in a couple of weeks

  10. #10
    Regular Member Sean-2.2Direct's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Oh btw mate hope your enjoying the forum

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. smoke at cold cold start
    By azacbr6 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 5th December 2012, 18:23
  2. vec b cold start
    By twaiter in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 27th March 2011, 14:59
  3. Cold Start
    By deez_nutts in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 11
    Last Post: 21st January 2009, 15:42
  4. cold start
    By alijlacy in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 13
    Last Post: 13th November 2008, 14:06
  5. Cold Start
    By T4M in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 10th July 2007, 20:47

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •