User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 31

Thread: z30dt Stalling at idle

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    oxfordshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default z30dt Stalling at idle

    Hi Guys

    ive got a problem were my 3.0 cdti stalls when at idle, only once it has warmed up. The maf as been replaced and it hasnt sloved the problem.

    When it does it the spanner light comes on and sometimes when i restart it the tracton control light remains on.

    any ideas as no codes come up and im out of insperation!

    Cheers

  2. #2
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    This sounds like a fuelling sensor problem
    The only way to diagnose this is to have the fuel pressures read and make sure they are within tolerance

    The Traction Control warning light is probably a red herring, unless this always comes on when restarting after the EML warning light has come on (and then gone out)

    Equally, what you need to do is have the codes read whilst that warning light is still on

  3. #3
    New Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    oxfordshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks for the reply. Sadly it doesn't bring any codes up when it does it. I'm going to reply and fuel pressure sensor and coolant sensor and hope for the best. The garage I use for any electrical problems are very good but even this has left them scratching their heads!

  4. #4
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by ollie101 View Post
    The garage I use for any electrical problems are very good but even this has left them scratching their heads!
    I assume this is an independent
    Most independent garages struggle with the Y30DT / Z30DT

    However, if this was a dealership go back and advise the original problem has not been resolved

    Personally, it sounds like the EMS has not been updated to the latest version to provide a fault code when the Fuel Pump returns an error
    As above, the only way to do this is with the fault appearing at the time whilst plugged in, which most dealerships won't do until at least the third visit (ie there is an erratic issue, they've witnessed it, and still don't understand it)

  5. #5
    Regular Member Critch's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    59 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vauxhall vivaro

    Trim : Basic

    Engine : 1.9

    Year : 2004

    Default

    Is it doing it at set engine temp?

    can you rev and for few seconds then leave to drop naturally to idle will it stall again?

    whats the current milage? What type of service was last carried out& when?

  6. #6
    Regular Member MarkV6cdti's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Northampton
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall Signum

    Trim : Deselite :-)

    Engine : 3.0 V6 CDTI

    Year : 2006

    Mileage : 130,000

    Default

    It's sounds similar to a problem I have. Mine stalls when it's idle and at 85 degrees and like you sometimes with the traction control and or spanner light. I changed the fuel pump as advised but with no improvement. Does yor hestitate whilst driving when u accelerate hard in 4th 5th or 6th ffrom about 50 mph? The error code mine read was P00093 fuel rail pressure sensor. I have been told its the scv's and I'm having mine replaced shortly so I'll let you know if it solves it :-)

  7. #7
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    A blocked SCV should not cause any issues at idle, that's also impossible as that is not how SCV operate
    Therefore it something else

  8. #8
    Regular Member sir pingu's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Klarup DK 40 cm away from Keyboard
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Estate Irmscher 3.0 CDTI


    Engine : Z30DT

    Year : 11 06

    Mileage : 301000 KM

    Default

    It can be injector related. Mine did have the same issues but a treatment with injector cleaner, every time I filled it up, did the trick.
    It was typically, when I was stock at the traffic or the traffic light, in the sommertime, for a longer period and the temperature rised to about 90 degress - then suddenly it started with a rougness and a lot of vibration and then stalled, as I remember with a P0093 code, but I'am not quite sure.

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bilbao&Madrid
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Opel Signum

    Trim : Cosmo

    Engine : 3.0 CDTI Z30DT

    Year : 2006

    Default

    Has your car an automatic gearbox, by any chance? Mine is doing the same but only if the gear selector is in the "automatic rail", that is, in P, D or N (I haven't tried R, yet). If I put the selector into the "manual rail" when at idle, it won't stall.

  10. #10
    Regular Member omega63's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Droylsden, Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Insignia 2.0L CDTI SRI hatchback

    Trim : Black leather

    Engine : A20 DTJ 128 HP

    Year : 2009

    Mileage : 126,000

    Default

    Sounds very much like the dreaded SCV,s, mines auto/tiptronic Vec c mine would constantly stall and hesitate whilst parking in car park. Alot of the early Vec c and Signum if they have not been running on the later software in the ECU, would not reconize or record the DTC/ERROR codes related to SCV,s and fuel pressure regulators....

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Car stalling
    By rob123 in forum Diesel Engine related
    Replies: 3
    Last Post: 29th January 2010, 20:25
  2. Replies: 4
    Last Post: 31st July 2008, 15:29
  3. Rough idle & stalling - inconsistent occurances
    By devore in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 16th May 2008, 22:51
  4. Vecta 1.8 ecotech stalling / idle problems
    By baznap in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 11
    Last Post: 5th February 2008, 08:35
  5. Stalling
    By MrBond in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 19
    Last Post: 15th March 2007, 12:50

Visitors found this page by searching for:

z30DT problems with scv on u tube where is it located on the engine

z30dt common rail location

changing an injector z30dt

opel 3.0 cdti idle proplem

vectra 3.0cdti runs rough with aircon on

p0093 z30dt

3.0 cdti warm stalls

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •