User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 38

Thread: Radiator fan won't stop

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    confused Radiator fan won't stop

    Hi,

    I've got a problem with Signum 1.9CDTi 2004. My radiator fan won't stop working, even when the key is not in ignition. As expected it drains a battery.

    Is there any sensor, switch faulty or this is some kind of short circuit? Any advice how to check it and fix it?

    Thanks a lot in advance.

    Dan

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Nottinghamshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I'm not sure which sensor tells the fans to run, probably the coolant temperature sensor. Is your temperature gauge working normally? Mind you, I think the Vectra fans go off when the ignition is turned off, so that may not be it but perhaps worth checking anyway.

    Maybe you could check you handbook for cooling fan fuses and pull them out until you get the problem properly fixed to save your battery? Fuses 35 and/or 36 (depends on which engine you have as to which fuses you have and what rating they are) in the fusebox under the bonnet next to the battery look like 2 to try first.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    but does the fan run even when engine wasn't on? it's -2 outside engine is ice cold and wasn't even started. when I connect the battery fan is working on full speed with engine off. when engine is running fan speed is much slower but still working all the time.

    i'm just thinking how to troubleshoot the problem. i'm sure it's something silly and taking this to the garage will cost a fortune

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Nottinghamshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by danielk View Post
    but does the fan run even when engine wasn't on? it's -2 outside engine is ice cold and wasn't even started. when I connect the battery fan is working on full speed with engine off. when engine is running fan speed is much slower but still working all the time.

    i'm just thinking how to troubleshoot the problem. i'm sure it's something silly and taking this to the garage will cost a fortune
    I don't think the Vectra fans run when the ignition is off like on some other cars as per my previous post. I suspect it's a short circuit allowing power to the fans when it shouldn't, or an ECU fault telling them to run all the time instead of switching them on and off.

    Pulling the fuses out will stop the fans - and save your battery - until you have diagnosed and fixed the problem

    Does you car show and fault lights or fault codes? Can you check the wiring to the fans to see if it looks to be damaged? Does your temperature gauge act normally? This will tell you if the coolant temperature sensor (which may be what turns the fans on and off) is working OK.

    How many fans does your car have (probably 2) and which one(s) of them are running all the time?

    Hopefully someone will be along soon who can advise more on possible causes.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    will check the temp gauge tonight ... and get the fuse out for time being.

    thanks for advice

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    The temp gauge doesn't work at all.

  7. #7
    VIP-Member Das's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Turdsville
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    37 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Lada

    Trim : Riva

    Engine : 6.0 V12

    Year : 1954

    Mileage : 567890987

    Default

    Have you tried disconnecting the plug from the sender unit on the thermostat?

  8. #8
    Regular Member macdad's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    East Midlands
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Dont know if this is any good to you bud but this is what it states in the manual....

    "The electric cooling fan,mounted on the rear of the radiator is controlled by the engine management system electronic control unit in conjunction with a cooling fan module.At the a predetermined coolant temperature the fan is actuated".

    Hope this helps...been trying to find out where the "cooling fan module " lives,but it doesn't say exactly where it is..maybe another member might know.

  9. #9
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    This was also a common fault on the Vectra B
    Happened to me once, parked the car, the radiator fan was blowing which can be normal on a hot day
    However, I returned about an hour later and it was still on
    Used the car and it didn't happen again
    However, the fault returned a few days later
    Drove to VX dealership, and the fan remained on all the time
    Traced to a failed relay
    Also known to flatten the battery

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by DasArab View Post
    Have you tried disconnecting the plug from the sender unit on the thermostat?
    I haven't tried but will do it tomorrow

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Need to stop!
    By JM53 BEL in forum Styling
    Replies: 6
    Last Post: 28th January 2013, 21:59
  2. Intercooler radiator removal without water radiator
    By Whosane in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 3
    Last Post: 5th December 2012, 15:48
  3. Would you stop
    By Paulsvectra in forum The 'Off Topic' room
    Replies: 23
    Last Post: 3rd March 2008, 14:09
  4. PLEASE... Somebody stop me !!!!
    By spoons in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 39
    Last Post: 22nd June 2007, 18:03
  5. Do you ever stop to wonder...
    By sonic in forum Comedy & Humour
    Replies: 4
    Last Post: 30th April 2007, 00:24

Visitors found this page by searching for:

opel zafira fan not stopping

my fan on radiator on zafira 1.9 tdci wont come on

zafira 1.9 cdti fan running

vectra 1.9 cdti engine fan wont start

where is the temperature sender unit that switches on the radiator cooling fan in a 2007 1.9 diesel vauxhall vectra

opel vec b radiator blowing out

opel combo fan not switching off

astra g fan blow non stop

opel corsa radiator fan not stopping

signum fan staying on when cold

vectra fan running all the time

vauxhall zafira c cooling fan running constantly

how to test radiator fan on a 2002 opel corsa that are kickt in by ecu

vauxhall astra fan keeps running when key is off

engine off astra radiator fan keeps running

vectra ventilation eont stop

my opel astra 1.6 radiator fan not turning off

open astra 2000 fan not switching off

vectra inside fan wont stop

coolant control module vectra c

opel astra fan doesnt stop

vectra c fan running engine off

signum 2.2 fan wont stop

signum 2.2 fan relay

z19dth fan radiator wont stop

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •