User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 10 of 10

Thread: 2ltr dti misfire

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Vectra land
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default 2ltr dti misfire

    Hi,
    i've got a 2.0 dti vectra that misfires when its started, but only does it when car has been stood for a while (6 ish hours) doesn't matter if glow plugs on or not. There is a white cloud of smoke when this happens, unburnt diesel?

    i have had starting issues, that don't seem too bad now (touch wood) replaced glow plugs and module, bleed back pipes and t peices, injector seals, fuel filt and seals, coolant temp sensor, battery, cleaned egr etc. but still got this misfire.

    only happens when car has been stood and doesn't go away when reved. have ran injector cleaner through system and ran a full tank of ultimate diesel through but still no better. Got no codes when done diagnostic check.

    Was thinking bout replacing fuel filter housing, but thought i'd check u guys for ideas first.
    Thanks in advance for your help

    Jono

  2. #2
    Regular Member macdad's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    East Midlands
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    I'd be looking at changing the crank sensor mate for what they cost.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Vectra land
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Wasn't sure if it was a little air in the system as only does it when been stood a while/ engine cold

    wouldn't crank sensor throw a code and do it every time the cars started, could it cause a misfire?

    Thanks in advance for your help

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Vectra land
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    forgot to mention, misfire starts when cars been running for a few seconds and not straight away, and clears itself after a minute or so. cheers

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    north east
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    crankshaft sesnor if its mis fireing, wont give you a code till it completely fails but will occasionly give you random codes like air mas incorrect or Cam shaft sensor (this is always funny as it doesnt have a cam sensor)

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Vectra land
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    I have fitted a crank sensor today so will see how it is in the morning although did misfire when started after work. I have noticed performance is tempromental too. Any ideas would be greatly welcomed, apart from fuel filter housing, not too sure where to go next?

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    UK
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by jono m View Post
    There is a white cloud of smoke when this happens,
    White smoke could be coolant. Does it use any coolant?

    The fact it only does it after the car has stood a bit - coolant could be seeping into one of the cylinders via the head gasket. Possible, but unlikely. It only takes a drop of coolant to produce a nice cloud.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Vectra land
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    doesn't use any coolant mate, think the cloud is unburnt diesel.

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    north east
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    try disconnecting the coolant temp sensor and starting it as this is part of the glow plug circut if the sensor is faulty it may be over fueling once started

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Vectra land
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    have tried that mate, tested circuit too and all fine. replaced coolant temp sensor also.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. saab 93ss 2ltr t & 2ltr T wots the difference???
    By markspark in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 29
    Last Post: 27th June 2010, 14:47
  2. confused by 2ltr
    By darveccy_c in forum Introduce yourself.
    Replies: 8
    Last Post: 14th January 2010, 22:05
  3. what oil for a 2ltr turbo
    By STAV in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 9th August 2007, 16:33
  4. more problems with 2ltr dti
    By deano1 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 14th February 2007, 13:34

Visitors found this page by searching for:

vauxhall vectra dti missfire when cold

vectra dti misfire when cold

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •