User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Clonking noise heard when turning the steering wheel

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Oxfordshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall Astra-J

    Trim : Elite

    Engine : 2.0 CDTi

    Year : 2013

    Default Clonking noise heard when turning the steering wheel

    When I turn the steering wheel, I get a sort of clonking or twanging sound coming from the offside front wheel. It does it regardless if the car is stationary or moving. I have jacked up the car and am satisfied it's not a track rod end or balljoint - no play whatsoever can be felt. However, if I hold the suspension spring and get someone to turn the wheel, it can be felt through the spring. Doesn't do it on the passenger side. Also when I lowered the car back down to the ground it didn't do it at all for short while.

    My initial thoughts is the bearing on top of the suspension strut isn't turning smoothly and needs replacing.

    Anyone got any other thoughts what it could be, or ways to diagnose further without stripping everything down to take a look?

    06 Vectra with 47,000 miles on the clock.

    Cheers.
    Last edited by Big Dave; 31st December 2009 at 02:27.

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Liversedge, Westyorkshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    we've got same problem and 2 garages have told us its top bearing too. so i think your right!
    we've also got to replace our control arms at front so i get plenty to keep me busy!!

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    London/Essex
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    That's the type of thing that comes up as an MOT advisory, here's one I was given earlier ...

    Offside front Macpherson strut has slight movement at upper attachment [2.5.A.1c]

  4. #4
    Regular Member P3tchy's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Milton Keynes
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I have exactly the same thing, My Mechanic has said top mount as well.

    Any excuse to lower it.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    NEWCASTLE
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Mate is defo your strut top got mine at vx now getting done.They may be able to put the mod plate that they have in for you.They told me is because of the weather.But i would 100% say its ytour strut top

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    murton seaham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    mines the same any idea of cost to replace at a local garage ?

  7. #7
    Regular Member Maddog1974's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Colchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I had a similar thing but the noise was intermittant and it turned out to be stones in the spring cup and they were getting caught and 'pinging'.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Oxfordshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall Astra-J

    Trim : Elite

    Engine : 2.0 CDTi

    Year : 2013

    Default

    Thanks for your answers so far. It looks like my suspicions are confirmed.

    However, I popped in my local Vx garage this morning for them to take a look. Initially they thought it could be a broken spring as they've done loads just recently. Mechanic took a look - confirmed both springs were ok, could have told them that when I looked. Then thought the same as me - the top mount bearing. Popped it into the workshop to get it up on one of the vehicle lifts and found loads of grit and small stones in the spring cup. They cleared it all out with an air line and said everything was ok. Nothing appeared wrong with the top bearing. Unfortunately as I was leaving it did it again. Grrrrr.

    They also mentioned that my springs had the mod done to help prevent corrosion and eventual snapping. Some kind of rubber cover or something like that.

    This afternoon I gave the car a wash and gave the wheel arch and suspension a good washing out was well. Noise is still there.

    Looks like I'm going to have to take the spring assembly out for a closer look at this top mount bearing.

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Oxfordshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall Astra-J

    Trim : Elite

    Engine : 2.0 CDTi

    Year : 2013

    Default

    Since washing out the wheel arches, the noise got progressively worse.

    Until last night that is. After driving for an hour or so the noise suddenly vanished. Not heard anything from it today either. Bizarre or what?

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    NEWCASTLE
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    mate if you already have the mod i would say its your bearing mines in vx on tuesday cause thats when they said they will have the part.I took it to kwik fit and they said 170pound and it might not be that but the car is under warrinty so a just went to vx

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Knocking Noise When Turning Wheel
    By sligo_eire in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 3
    Last Post: 2nd June 2014, 05:58
  2. Noise from F/O/S wheel when turning left
    By hothatch in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 5
    Last Post: 9th January 2013, 23:24
  3. Steering Juddering when stationary & turning wheel
    By jsr645 in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 19
    Last Post: 1st February 2011, 17:35
  4. Flickering display when turning steering wheel
    By sharpo in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 7
    Last Post: 17th July 2009, 08:59
  5. Front bang/knock noise on turning wheel
    By NPS in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 3
    Last Post: 14th January 2009, 19:58

Visitors found this page by searching for:

vectra c spring noise when turning steering wheel

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •