User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 6 of 6

Thread: Coolant Leak, Water Pump?

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    High Wycombe
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall Insignia

    Trim : SRI NAV

    Engine : 2.0 CDTI 140

    Year : 2013

    Mileage : 20000

    Default Coolant Leak, Water Pump?

    Hi all,

    Quick question. I've been loosing coolant over the past few weeks, not loads but enough for the light to come on once a couple weeks back.

    When I first start the car there seems to be a pumping noise coming from the left hand side of the engine, is it likely to be the water pump thats on its way out?? I cant see any water leaking around the coolant bottle or pipes, and there does seem to be some water on the under tray that side of the engine, but not sure if its just ice from the weather.

    Also if the water pumps replaced do you have to replace the cam-belt, not long had it done.

    Cheers.

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Tamworth
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by rsocon View Post
    Also if the water pumps replaced do you have to replace the cam-belt, not long had it done.
    Once you've paid for, or done, the work to get access to the water pump then the cost of a new cambelt is peanuts.

  3. #3
    Regular Member n_hudson's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Northampton, UK
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I'm not sure what engine you have, but I had a major coolant leak a few months ago. It only did it when the engine was hot and it didnt do it all the time. I had all the pipes checked and then it turned out to be the water pump. Whilst they were at it, seeing as it's quite a job on the 2.0T, I had the belt Aux replaced.

    If your not loosing coolant when the engine cold, the water pumps a good place to try. When the engines hot, get someone to rev the engine and see if it starts to drip, or in my case poor out.

  4. #4
    Regular Member Danialj32's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Warrington
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Water pump went on my last car (Clio) and when topping the coolant up with water, a puddle appeared underneath the car, in and straight back out! Maybe yours isn't as drastic but certainly sounds similair to what happened to mine!

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    N.Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    The water pump failed on my 19 cdti,it wasn't losing water though, ended up a disaster with a lot of damage done when the cambelt slipped,so if I was you I wouldn't even drive it.

  6. #6
    Regular Member jonnybravo's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    barnsley,yorkshire,GB
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum


    Engine : 20 Dti


    Default

    as rob says get pump checked out asap if belt jumps you will want a fat wallet

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. coolant leak
    By DavyB in forum Insignia car chat
    Replies: 13
    Last Post: 17th May 2012, 09:04
  2. V6 coolant leak
    By Critch in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 16
    Last Post: 5th May 2011, 20:58
  3. Coolant Leak???
    By ChrisFox in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 6
    Last Post: 19th January 2009, 05:46
  4. 2.0T Coolant leak
    By mark1319 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 19th December 2008, 22:53
  5. Water Pump/Coolant
    By barkzz in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 22nd September 2008, 22:31

Visitors found this page by searching for:

insignia coolant leak

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •