User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 10 of 10

Thread: new battery car wont start

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    bolton
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default new battery car wont start

    i had a new alternator and belt fitted 5 months ago and i was told that it might be best fitting a new battery in the near future.
    i didnt get a new battery because all was fine until lately when we have had freezing temps then i have had problems with the battery going flat if the car is left for 24/36hrs without being started.
    so 2 days ago i got a new battery and all has been fine until this morning when the car wouldnt start,everything is dead no lights,radio,central locking,dash lights, nothing works.
    has anyone any ideas what could be the problem

  2. #2
    New Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    bolton
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    forgot to mention the cars an 03 2.2 elegance auto 80k

  3. #3
    Regular Member slipperysam1984's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Bournemouth
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Sound like an alternator fault.

    first thing i would do is check the belt going to the alternator.

    also put a multi meter on the batt while the engine is running to see if there is any charge getting to the batt.

    HTH

  4. #4
    Regular Member poves's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    lancashire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I know this sounds daft , but check the terminals .

  5. #5
    Regular Member Tadpole's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    'I haven’t lost my marbles, they’re in a bag somewhere? .. '
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by poves View Post
    I know this sounds daft , but check the terminals .
    first place to check imo ..............................

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    bolton
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    i put the old battery back on and everything worked, there wasnt enough power in the old battery to start the car but all electrics worked.
    so i am assuming i have some sort of electrical fault draining the battery,i have had the new alternator tested when the new battery was fitted just to make sure and all was fine,so its not faulty.

  7. #7
    Admin & Merchandise Manager bigmac's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Devon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    72 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : insignia

    Trim : irmscher

    Engine : 2.0 cdti

    Year : 2009

    Default

    or a duff battery ! you will need to get the new one charged up again then put a volt meter on it and see what it reads when running

    Irmscher Insignia CDTI 130

    MOD'S...Irmscher front spoiler, Irmscher mats, Irmscher door pins, Irmscher rear spoiler, Irmscher grille, Irmscher skirt & exhausts,Irmscher Roof spoiler MOD'S TO COME..Side skirts,Wheels

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Wales
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Charge up an check for voltage accross the the batt terminals with the car running (put a few 1000 RPM on her too) look for, from memory, about 13.5v - 14v. If youve got that voltage then its not the alternator.

  9. #9
    Regular Member luke4487's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Bordon, Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Ontop of the 14v charge test, check the battery when dead. Technically you need to get a proper tester to see if the battery is okay, but a rule of thumb is that if the charge is below 5v it won't charge again! But does sound like your terminals could be loose or your alternators not working correctly.

    Oh and I forgot.. the alternator on most (if not all) modern cars should charge on idle If it only charges on high revs the belt may be slack/alternator internals faulty.

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Swindon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Sounds like a duff battery.......Is it a Halfords branded one? seen a few of these playing up recently

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Wont Start!!
    By ben2996 in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 22
    Last Post: 5th August 2012, 19:15
  2. battery drained and now wont start..ideas?
    By dahmich in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 13
    Last Post: 6th April 2012, 07:34
  3. car wont start
    By neill in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 16th January 2012, 23:00
  4. Wont start!
    By Dharm in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 92
    Last Post: 15th February 2011, 20:10
  5. battery wont charge!!
    By manghan in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 28th March 2010, 11:48

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •