User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Guys - CDTi not starting today!!!!

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Northants
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Guys - CDTi not starting today!!!!

    Hi All,
    Came to start car this morning (06 plate 150 CDTi), i have an 'F' on the trip computer (indicating a generic fault i think).
    When the key is turned to the position where the glow plugs should come in, they stay off, and when all the other warning lights go out, the battery stays on, and when the key is turned to the turn over position - nothing happens and the battery light stays on.

    It is a cold morning, but never had any trouble before.

    Have tried jump starting to no avail.

    All electrics are working, headlights are nice and strong.

    Any ideas?

    Thanks in advance.

  2. #2
    Regular Member Stuarty's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Aberdeenshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    No idea mate wonder if its the glow plugs?

  3. #3
    Full Member Penfold101's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Combination of Preston and Oxfordshire...
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    If you can hear a click, then I'd say the starter motor's gone mate. battery's obviously ok, glowplugs will only come on below 5 degrees (I think) but the fact that the starter isn't engaging means there probably isn't a problem with them.

    When you turn the key to the start position, you shoul dhear a click. This is the relay for the starter - it takes current (and lots of it) directly from the battery so the key operater a small circuit with operates the relay to transfer power to the starter, and you can normally hear this...

    There's no fuse for it, for the above reasons... Should be able to bump start it if you know someone with a a tow rope...

  4. #4
    Regular Member Sean-2.2Direct's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Penfold101 View Post
    If you can hear a click, then I'd say the starter motor's gone mate. battery's obviously ok, glowplugs will only come on below 5 degrees (I think) but the fact that the starter isn't engaging means there probably isn't a problem with them.

    When you turn the key to the start position, you shoul dhear a click. This is the relay for the starter - it takes current (and lots of it) directly from the battery so the key operater a small circuit with operates the relay to transfer power to the starter, and you can normally hear this...

    There's no fuse for it, for the above reasons... Should be able to bump start it if you know someone with a a tow rope...
    It was -2 this morning

  5. #5
    Regular Member Dan_BlackSRi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Sean-2.2Direct View Post
    It was -2 this morning
    Tell me about it... brrrrrrrrrrrrrrr.

    But Penfold sounds spot on with his diagnosis.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Northants
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks for the suggestions - waiting for the recovery people to arrive, following a generous (not) upgrade offer from AA.

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    asdasd
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    MY car started flashing various signs..DANGER SLIPPERY ROADS FROST ICE loads of other stuff i was like wtf..
    starter motor probably..

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    -4.5 here. "F" means F****d or Frozen? I see "F" when doing the remap. Hope you get going, do tell us how you get on please.

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Northants
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Recovery guy just left. The ****ing car started first time as soon as he got here!!!!!

    No sign of any fault now. Although it has wamed up now outside.

    Vx want £80 to plug in and diagnose, as the fault code should still be logged somewhere.

    While the fault was present, i could hear the clicking sound of a relay trying to come in, therefore I was thinking starter motor.
    What now - temp sensor?

  10. #10
    Full Member Penfold101's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Combination of Preston and Oxfordshire...
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Nah, possibly the starter on it's way out mate. Don't let VX touch it until you decide to go to them to get it replaced. it's possible with it being cold something may have gone inside, but was ok when it had warmed up a bit...

    There is nothing else in the system apart from that relay and a direct connection to the battery, so I'd say go for that if it happens again...

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1.9 cdti {150} starting up
    By 1 hammer in forum Diesel Engine related
    Replies: 2
    Last Post: 5th October 2012, 21:34
  2. cdti 150 not starting
    By gazthebigyin in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 26th January 2011, 17:46
  3. 1.9 CDTI starting problem
    By dubsrus in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 27th April 2010, 16:02
  4. cdti 1.9 not starting
    By lee324uk in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 8
    Last Post: 23rd March 2010, 21:39
  5. 1.9 CDTI 120 starting problem
    By SUBJAM85 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 16th October 2008, 11:03

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •