User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: All that hard work with the EGR cleaning, now the car has been serviced, it is slow!

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    herts
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default All that hard work with the EGR cleaning, now the car has been serviced, it is slow!

    All Sluggish again after a service. Garage put 10w40 in again! I know the premium stuff is 5w30, but having spoken to Vauxhall 10w40 will be ok for 12 month intervals.

    I had previously stripped and cleaned the egr and cleaned the inlet manifold with wynns egr3 in a can, and the car got better on acceleration on the dreaded under 2k acceleration flatspot issue. It used to fly after the parts were cleaned.

    But, now since the fresh 10w40 oil, its all slow and hesitant under 2k revs again...It feels like its an effort again to accelerate and get the car to move. Needs a lot of working at it..

    ...coincidence? Im thinking of getting the 5w30 in the car, this will cause less friction in the engine, and im thinking may help fuel consumption and reduce drag in acceleration..

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Teesside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    hmmm, everything put together correctly after the service? I would check your pipes etc just to see if anything has been knocked or not put back together properly

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Swindon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Wouldn't think the oil would affect the acceleration, I would agree check all pipes are secure no leaks etc.

    Frenchman

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    herts
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Checked the plugs and fittings. All good.

    One bad thing when taking off the engine cover.

    The service chaps have managed to crack one of the plastic connectors on the engine cover itself that hold the rubber bungs in place! So annoyed, so have sent off a letter!!! The wrong oil spec was a niggle and not life threatening, but now finding an engine cover THEY broke.. Damn im now a bit narked!

    I have scrutinised the swirl valve rod thingies. They look a little dried out, might be sticking before they release on the acceleration. Is there a way to lubricate these?

  5. #5
    Regular Member Grimo72's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Lincs
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    have you had the 3rd injector re-wire?

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    herts
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    yes, blue clips all on there now, prior to my purchase.

  7. #7
    Regular Member Maverick's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Leicester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I was told when I had my oil change last week that 5w30 is the only oil that should be used. It's in the service spec for the car.

    I would not use 10w 40.

    I personally think that if the EGR is not playing up, leave it alone. Only clean/replace it if there is a problem, cleaning it when there is nothing wrong can cause issues.

  8. #8
    Regular Member Grimo72's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Lincs
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default


  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    herts
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I agree about the oil spec, but it has been covered on here many times. 10w40 will be ok, for 12k miles or a year. The 5w30 was used with the intention of the longer 24 months or two years service schedule plan.

    The vauxhall service desk at the main dealer also said 10w40 will be ok in the car, now it is done. Just that 10w takes longer to warm up than 5w on initial driving on start up, thats the cold start up temperature tolerances on a cold engine, the first number...Im still tempted to change it soon anyway to 5w30 for purity. Waiting for the complaint to be dealt with first at the service centre (independent), and see if theyll do it cost free first.

  10. #10
    Full Member fikse's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Bergen, Norway
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Have you measured the oil level? Alot to much oil can make the engine pretty sloppy...

    I would have dismantled all what you belive the garage has been working on, check it, and put everything back. Check for leaks in the inlet air, around the EGR area naturally. Get a person to help you raise the RPM a bit, check for strange noise / air leak noise..
    well, just my thoughts
    Bent, my name is Bent
    Mods: I polished it in september...

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. hard work
    By coooky in forum Detailing and Car Care Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 5th August 2011, 21:52
  2. A little bit of hard work...
    By Led in forum Detailing and Car Care Discussion
    Replies: 12
    Last Post: 28th June 2010, 22:41
  3. That was hard work.... cleaning
    By blues n twos in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 33
    Last Post: 4th March 2010, 16:01
  4. After all that Hard Work!!!!
    By signum_1.9 in forum Detailing and Car Care Discussion
    Replies: 61
    Last Post: 24th February 2009, 15:40
  5. showing off my hard work:)
    By gallag in forum Quick Photo Album
    Replies: 14
    Last Post: 14th July 2008, 08:49

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •