User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 7 of 7

Thread: Blue Smoke on Startup SRi CDTI 16v Help !

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sunderland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Blue Smoke on Startup SRi CDTI 16v Help !

    Hi guys
    I am very worried that your all going to say valve stem oil seals but here goes !
    Car Details
    04 Reg Vectra C SRi CDTi 1.9 16v (150)

    Problems/Symptoms
    1. After the car has been sat for a few hours it pumps out quite a bit of blue smoke on startup. This clears after a few seconds but leaves a smelly pool of blue smoke floating around
    2. The car seems to have lost power at lower revs
    3. Hesitates/misfires occasionally
    4. Sometimes cuts out when pulling up after a drive say at a set of lights. When I put the clutch in it just cuts out.
    (Some of these may not be linked)

    I have had the car plugged into a OBD and the codes are as follows
    P1811 Engine Torque Signal Malfunction
    P0190 Fuel Rail Pressure Sensor Range/Performance
    Any Ideas ? I was thinking of getting a new fuel pressure sensor first ? Seems logical (cheapest) place to start
    If it is Valve steam oil seals is this something that can be done at home ?

  2. #2
    On a Sabbatical
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    EVERYWHERE
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Other sources of blue smoke are commonly from turbo bearing failure.

  3. #3
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    323 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    P0190 Fuel Rail Pressure Sensor Range/Performance - Symptons are you can feel the engine wanting to die when approaching idle and when you do get to idle engine will cut out. Will take between 3-15minutes before engine can be restarted? I have these symptons and have read a code regarding the pressure sensor plus also read something about this problem on TIS.

    Blue smoke on startup for approx 5 mins or so. Bit of bluey smoke i'd guess is the the valve stems (also have this problem) after warmup runs ok though?

    Lack of power at lower revs could be swirl valve/EGR problem.

    Hesistates/Misfires - Is this during acceleration or on partial load acceleration? Had an EGR problem where it would jerk (felt like a misfire on part load) on cruising, also note injector 3 wiring problem but this would present with a misfire during all revs and will sometimes give an EML whilst doing it.
    Plasma's Tech2 services are now partially open and able to provide services



    Come Join our new forum Insignia Owners.com for all your Insignia chat and needs

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sunderland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Cheers Plasma the fuel pressure sensor symtom are exactly as you have described ! Once cuttout it takes a couple of mins to start up ! So will a new sensor fix it ?

  5. #5
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    323 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    Dont know.. I'm waiting for you to find out before i do it!!
    Plasma's Tech2 services are now partially open and able to provide services



    Come Join our new forum Insignia Owners.com for all your Insignia chat and needs

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sunderland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Well its been a while and my cars getting worse to the point that its now off the road. Its hardly accelerating at all and kicking out lots of smell smoke then suddenly stops and back to normal but then does it again 2 mins later.

    The fuel pressure sensor part no is BOSCH 0281 002 534 but at the dealers its £130 ! can it be go elsewhere cheaper ?

  7. #7
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    323 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    I did post up about the cutting out at idle and not always restarting straight away down to the fuel pressure sensor PLUG and not the sensor, worth a shot first
    Plasma's Tech2 services are now partially open and able to provide services



    Come Join our new forum Insignia Owners.com for all your Insignia chat and needs

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Little puff of Blue smoke on startup...
    By Dan_BlackSRi in forum Diesel Engine related
    Replies: 6
    Last Post: 13th August 2012, 11:06
  2. SRI CDTI 150 Blue smoke on startup
    By sukyb in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 15th February 2011, 13:47
  3. SRI CDTI Blue smoke on startup
    By sukyb in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 8th February 2011, 12:01
  4. blue smoke on 1.9 cdti 150
    By big nath in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 26th November 2010, 09:44
  5. White/blue smoke at startup
    By GoldenWonder in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 27th March 2008, 08:57

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •