User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Weird noises when starting cold.

  1. #1
    Regular Member markmcc's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Port Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Weird noises when starting cold.

    Hello ,

    my mum got a brand new insignia 2 months ago and recently it has been making weird noises when you start the car from a cold start.

    i have provided links to the sound recordings and when you listen to the first one you can hear a clicking noise about 2 seconds in after turning the key then a grinding noise 3-4 seconds in and these noises only happen when you start the car when it has been left over night it will not do it the rest of the day no matter how may time you start the engine.

    when you listen to the second recording took about 2 seconds after turning the car off you can hear none of the noises that are in the first recording.

    the car has been took to vauxhall as it is under warranty and they said it was a faulty starter motor , it was in over the weekend and monday night my mum picked it up, Tuesday morning before going to work it made the noise once again then she took it back to vauxhall masterfit and coincidentally the next day they couldn't hear anything wrong with the car and no strange noises were coming from the car so they obviously don't know what they are talking about can someone please help me get to the bottom of this problem.

    Cold Start - www.markmcc.co.uk/insignia/cold-start.mp3 ( http://www.filedropper.com/cold-start )
    Normal Start www.markmcc.co.uk/insignia/normal-start.mp3 ( http://www.filedropper.com/normal-start )

    Thank You in advance
    Mark McConnell

    p.s the car has only done 1345 miles. And its a 1.8 VVT Petrol Engine.
    Last edited by markmcc; 23rd August 2009 at 13:41. Reason: Links Didnt work

  2. #2
    Regular Member Craig1985's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    harwich essex
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    links dont work?

  3. #3
    Regular Member markmcc's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Port Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    they worked on my computer , supplied different source.

    can you let know know if they work .

    mark mcc

  4. #4
    Regular Member Craig1985's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    harwich essex
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    says i have to sign up to download it? tryputting them on youtube.com

    May just be my PC tho?

  5. #5
    Regular Member Celes's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Slovenia, Koper
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Opel Signum

    Trim : Sport

    Engine : 3.0 CDTI

    Year : 12/03

    Default

    The rattle at 0:03 sounds suspiciously like a DMF

  6. #6
    Regular Member John C S's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Gangsta crossover on the drive? Check
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Using Apples Safari browser, the links play straight away within your website.

    It could be a sticking start motor being lazy to disengage.

    Try another dealer would be my advice.

  7. #7
    Regular Member benny's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    dudley
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    i wolud say its a 18 ?????? lol just seen its a vvt sounds like the cam pulleys to me it is common on the astra zafira and vec c is the oil level ok ? .

  8. #8
    Regular Member 67688c's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    In UK
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by markmcc View Post
    Hello ,

    my mum got a brand new insignia 2 months ago and recently it has been making weird noises when you start the car from a cold start.

    i have provided links to the sound recordings and when you listen to the first one you can hear a clicking noise about 2 seconds in after turning the key then a grinding noise 3-4 seconds in and these noises only happen when you start the car when it has been left over night it will not do it the rest of the day no matter how may time you start the engine.

    when you listen to the second recording took about 2 seconds after turning the car off you can hear none of the noises that are in the first recording.
    the car has been took to vauxhall as it is under warranty and they said it was a faulty starter motor , it was in over the weekend and monday night my mum picked it up, Tuesday morning before going to work it made the noise once again then she took it back to vauxhall masterfit and coincidentally the next day they couldn't hear anything wrong with the car and no strange noises were coming from the car so they obviously don't know what they are talking about can someone please help me get to the bottom of this problem.

    Cold Start - www.markmcc.co.uk/insignia/cold-start.mp3 ( http://www.filedropper.com/cold-start )
    Normal Start www.markmcc.co.uk/insignia/normal-start.mp3 ( http://www.filedropper.com/normal-start )

    Thank You in advance
    Mark McConnell

    p.s the car has only done 1345 miles. And its a 1.8 VVT Petrol Engine.

    I have exactly the same noise on my Insignia, same engine! in fact its been like this since day 1. Its been back in to the dealer twice, but unless it hits them in the face they do nothing. It only does it on the first start of the day, and assumed the starter was not dis-engaging properly.

    Once started its fine afterwards, I'm rather pleased you posted up those recordings, as it makes it a little easier for me to show the dealer, but that is exactly the noise it makes.

    I've also read on one of the Insignia forums of a couple of other Insignia owners also with the 1.8vvt having the same noise, on first start of the day. VX did have a issue of the ignition barrel sticking so it did not return properly after starting, and they greased mine thinking it may be that, but I knew it was not, and it made no difference of course.

    I dont think they have even bothered to remove the starter motor to check it out, IOW if it does'nt do it for them, then it must be okay, and were telling porkies.

    I'll pop your recordings onto a pen-drive and let them hear the noise for themselves, if you dont mind my using it of course.

    Mines on 3k miles now, and was hoping it may cure itself, as I've had loads of other issues I deemed more important, but now most of those have been resolved I think its time I got this one sorted too.
    Last edited by 67688c; 23rd August 2009 at 17:42.

  9. #9
    Regular Member markmcc's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Port Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Helllo , its a shocking problem , my dealer is arnold clark and their rediclious their customer relations is a shambles so i have contacted vauxhall and its now in their hands.

    and yeah feel free to use my recordings and i hope they help you getting the problem fixed.

  10. #10
    Regular Member old cruiser's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    slough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Almost sounds like the starter motor is slow to disengage when cold.
    Cheers Pete

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. strange noises when cold
    By jim skeen in forum Diesel Engine related
    Replies: 0
    Last Post: 3rd August 2011, 14:03
  2. weird noises from front suspention
    By bai1ey in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 3
    Last Post: 25th January 2011, 14:11
  3. Replies: 39
    Last Post: 9th March 2009, 18:55
  4. weird noises
    By stuee in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 24th December 2008, 18:29
  5. Weird noises
    By v6_elite in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 14th December 2005, 19:44

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •