User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 8 of 8

Thread: OP-COM faults

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Reading
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default OP-COM faults

    Hi all, newbie here, so go easy....

    I bought a 1.8 SRi (2003) a month or so ago. After a couple of weeks I got a spanner/car error in the tacho area. Had a good read through your forum and decided to buy an OP-COM reader.

    I reset the faults and then took the car out for a spin, not long before the error flashed up. Here are the faults reported upon return:

    Motor type: Z18XE
    Hardware manufacturer system name: SIMTEC71.5
    P1481 - Fan Control 1 Circuit Malfunction
    (06) - Not present

    U2108 - CAN-Bus no Communication with ABS/TC
    (70) - Not present

    P0501 - Vehicle Speed Sensor Malfunction
    (F0) - Not present

    U2139 - CAN-Bus No Communication with CIM (Steering Column Module)
    (70) - Not present

    From another thread I deduce I need to replace the cooling module. Does anyone have any ideas how to cure any of the other 3?

    (On the right hand stalk there is an toggle switch with 'i' for information, I assume this should scroll through the mpg/avg mpg/range but it only ever reports the 'range', not sure whether this is related or not?)

    Any help with this would be very much appreciated.

  2. #2
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    First off I would clean the ABS plug, then take it from there.

  3. #3
    Regular Member kman247's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    milton keynes
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by WoodleySaint View Post
    Hi all, newbie here, so go easy....

    I bought a 1.8 SRi (2003) a month or so ago. After a couple of weeks I got a spanner/car error in the tacho area. Had a good read through your forum and decided to buy an OP-COM reader.

    I reset the faults and then took the car out for a spin, not long before the error flashed up. Here are the faults reported upon return:

    Motor type: Z18XE
    Hardware manufacturer system name: SIMTEC71.5
    P1481 - Fan Control 1 Circuit Malfunction
    (06) - Not present

    U2108 - CAN-Bus no Communication with ABS/TC
    (70) - Not present

    P0501 - Vehicle Speed Sensor Malfunction
    (F0) - Not present

    U2139 - CAN-Bus No Communication with CIM (Steering Column Module)
    (70) - Not present
    From another thread I deduce I need to replace the cooling module. Does anyone have any ideas how to cure any of the other 3?

    (On the right hand stalk there is an toggle switch with 'i' for information, I assume this should scroll through the mpg/avg mpg/range but it only ever reports the 'range', not sure whether this is related or not?)

    Any help with this would be very much appreciated.

    Fault one - could be a bad connection on the engine ecu - take plug off and spray with wd40
    Fault 2 - could be a bad connection on the abs ecu - take plug off and spray with wd40
    the other 2 i would ignore , best to clear the codes and try a scan agin in a weeks time

  4. #4
    New Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Reading
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Thumbs up

    Thanks guys. I sprayed WD40 and that seems to have resolved the ABS module fault, looks like a I need to replace the cooling fan module though.

    Cheers Mark

  5. #5
    Regular Member brianjamesreed's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    N Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hi Guys

    Had a 1483 fault which I believe is cooling related. Started internitently then became continuous. Cleaned fan module connector with good ole wd40 and sprayed plaenty around the fan motors although i'm nopt really sure any managed to find its way down to the bearings. Next I disconected wiring to both fans and connected a 12v battery across each fan. both fans ran up nicely reaching what I assume is full speed. Last but not least I covered the rad with a towel and wedged the accelerator pedal down a bit and left the car running for about 10mins. Eventually the temp got up to an indicated 92degs and both fans kicked in to cool the system.

    Had absolutely no effect on the spanner light. Next dat I realised the spanner light had gone and it has only made a brief reappearance lately. Might be worth trying. Not sure if my fault is fully cured yet but cost me nothing to try.

    Good luck

    BJR

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    plymouth
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    hello im new to this i have the asme fault in a veccy c 8v cdti were would i find the abs plug so that i can clean it and could i ask for some help on some other fault codes i got p0500-7e vech speed signal range/preformance and p0380-08 glow device general eroor thanks in advance for the help
    Last edited by tony923152d; 1st June 2012 at 11:23. Reason: spelling

  7. #7
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    It's just behind the battery box mate but I think you car will be the wrong age for it to be that as you have cdti not a dti bit is worth a try.

  8. #8
    New Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    plymouth
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    thanks for that its just that i bought one of then op com dignostic things for the laptop and the fault its coming out with is u2108-70 can-bus no comms with abs\tc dont suppose u no anything about the other faults thanks again

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ?Faults or not.
    By daddy5times in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 2
    Last Post: 12th February 2013, 13:46
  2. faults
    By steelee in forum Tuning
    Replies: 1
    Last Post: 23rd November 2011, 00:46
  3. VEC FAULTS X2 Anybody help???
    By DonMafia in forum Introduce yourself.
    Replies: 14
    Last Post: 25th January 2009, 17:02
  4. Vec c faults
    By Rickiek123 in forum Bodywork & Interior
    Replies: 2
    Last Post: 19th January 2009, 21:43
  5. Car Faults
    By GazVXLINE170 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 3
    Last Post: 22nd September 2007, 14:11

Visitors found this page by searching for:

opcom abs error c

u2108-71

U2108-70

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •