User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 4 of 4

Thread: Failed mot vt30

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Central Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Failed mot vt30

    Hi folks

    Vectra failed MOT today on -

    (1)Exhaust emissions carbon monoxide content after second fast idle excessive

    (2)Exhaust emissions lambda reading after 2nd fast idle outside specified limits

    (3)OSF brake pipe excessively corroded

    (4)NSR brake pads worn

    (5)OSR coil spring is incomplete

    Few advisers, nothing major.

    Now, the only thing I'm worried about is the emissions. I'M used to working on older turbocharger card'ed engines, where a simple tune on the carb would get it through the emissions test, with fueling being electronically controlled on this I need a little help..

    Firstly, the emissions printout -

    oil temp 80 c (PASS)

    fast idle test- (FAIL)

    speed 2820/min (PASS)
    CO 0.48%vol (FAIL)
    HC 61 ppm (PASS)

    2nd fast idle test- (FAIL)

    speed 2830/min (PASS)
    CO 0.48%vol (FAIL)
    HC 72 ppm (PASS)

    Natural idle teat- (PASS)

    speed 690/min (PASS)
    CO 0.49 (PASS)

    Plugged in the scanner and got -

    P0100 and P0170
    Mass or volume air flow malfunction
    Fuel trim malfunction

    There is a fuel spike under load, 3rd, 4th and 5th gears it feels like a misfire at higher revs, but I tested plugs/ coil-packs and they are fine so it must be a fueling issue..

    Would I be correct in replacing the two lambda sensors and the air flow meter ?
    I can run another diagnostic and post up the full results if needed, just I cant remember off the top of my head

    Any help/advice greatly appreciated folks..

    Engine is X18XE

  2. #2
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    Looks like the Maf could do with a good clean mate. Shoot some carb cleaner down the intake with the filter out, also make sure you have a nice new air filter in there.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Central Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by rushy View Post
    Looks like the Maf could do with a good clean mate. Shoot some carb cleaner down the intake with the filter out, also make sure you have a nice new air filter in there.
    Thanks for that mate, the car is running rich going by the smell and the plugs, would a good clean out of the MAF help?

    I would rather strip down and clean then spray a cold aerosol into a warm engine inlet manifold though.

    I guess the "Fuel trim malfunction" is the trimming of the lean/rich mixture ??

  4. #4
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    Yea the Maf is easy to take out but its very delicate mate.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Failed M.O.T
    By lanky659 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 15
    Last Post: 14th June 2011, 10:39
  2. Failed MOT
    By spennny in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 11
    Last Post: 18th April 2011, 13:54
  3. MOT failed :-(
    By byebyeitsagsi in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 9
    Last Post: 24th March 2010, 20:14
  4. Vec failed its MOT
    By JusSRi in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 25th June 2009, 19:48
  5. Tried & tried but failed doing what?
    By Tadpole in forum Bodywork & Interior
    Replies: 32
    Last Post: 4th May 2009, 19:26

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •