User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 7 of 7

Thread: Sudden loss of power

  1. #1
    Regular Member aaronfenwick's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Reading
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Sudden loss of power

    Bought a CDTI 120 05 Plate a few months back.

    All in all very pleased with it. But. I have a bit of an issue, hoping you guys can help.

    I drove my mum and my daughter down to bournemouth (from Reading) for a beach day out, and about 10 miles out of bournemouth I noticed a real sudden loss of power, and alight appeared on the dash (under the tacho dial) thats looks like a car shape and an f'ing great spanner in front of it.

    This is the second time its happened. The first time I put it down as a one off, as its not happened for about 3 months since. If I turn the ignition off and fire up again, the light goes away and power is restored. (on both occasions)

    Any ideas people??

    Thanks for any input in advance....

    Aaron

  2. #2
    Regular Member aaronfenwick's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Reading
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    btw - I'm worried its the turbo...?

  3. #3
    Full Member gibbon7000's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    lincs
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    was there any blue smoke? How much power did you lose?

    My other car. 1972 1641cc slammed beetle. On the road finally!!

  4. #4
    Regular Member aaronfenwick's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Reading
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    if i'm honest, i didn't notice any. If there was it must of been sutble.

    Lots, it felt like driving a 1.2!

  5. #5
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It was probably the crankshaft sensor, nearing failure, and putting the car in safe mode
    3 months is a long time, so I'd wait until the problem happens more often, say every second or third trip
    By then the fault code should be available to diagnosed quickly and correctly

  6. #6
    Regular Member aaronfenwick's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Reading
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Right'o.

    Is that personal experience, or professional ?

    Thanks for the input mate...
    Aaron

  7. #7
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Previous experience on EMS warnings and general reporting faults to dealerships

    The GM engines tend to eat camshaft and crankshaft sensors
    Typically, they last between 18 and 36 months
    Equally, they tend to fail at around the same time
    I learnt that from experience
    When my warranty ran out on my last Vectra I ran with the failed camshaft sensor for about 6 months, but when the crankshaft sensor failed the engine goes into safe mode, and then had both changed

    Another point to note is that if you take your Vectra for diagnosis the fault code has to either be fresh (ignition not turned on more than 5 times) or so common that it has been stored permanently
    If a fault is only happening once every few months, then as you've done; stop the car, remove the key, wait 60 seconds, restart, and compare

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Sudden MPG loss on Dual Carriageway
    By skip85 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 21
    Last Post: 16th November 2010, 12:56
  2. Sudden power loss at 4500rpm, Vectra 2.2Direct
    By Rich2.2 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 4
    Last Post: 5th March 2010, 06:11
  3. Sudden loss of power - No warning Lights.
    By signum_1.9 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 45
    Last Post: 9th February 2009, 13:43
  4. Sudden loss of Power Vectral 2.2 Sri
    By ace in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 11
    Last Post: 2nd February 2009, 17:28
  5. Car sudden loss of power
    By msilcocks in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 23rd February 2008, 18:18

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •