User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: Erratic running temp 1.9 CDTI

  1. #1
    Regular Member AntneeC's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Erratic running temp 1.9 CDTI

    Hi all,
    Just wondered if anyone had had any problems with the temperature gauge fluctuating erratically. The car doesnt seem to run badly ive just never noticed this before.

    One thing i have noticed is the smell when i get out of the car is quite strong, like something is getting too hot? Its bugging the hell out of me.

    Car is 07 with 24,000 miles.

    any help appreciated

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    leicester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by AntneeC View Post
    Hi all,
    Just wondered if anyone had had any problems with the temperature gauge fluctuating erratically. The car doesnt seem to run badly ive just never noticed this before.

    One thing i have noticed is the smell when i get out of the car is quite strong, like something is getting too hot? Its bugging the hell out of me.

    Car is 07 with 24,000 miles.

    any help appreciated
    ive got a 1.9 cdti 8v 120 mate and its doing exactly the same, strangly since i gave it an oil change and used super synthetic oil from the steelers !
    im sure its after this that the temp guage went daft - fluctuating between 80 and 91 degrees

    ive posted on this forum myself but not had any luck .

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Kildary, Highland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Reading low, I think

    Mine reads about 80 most of the time but give it a bit of wellie and it goes up to about 85. Coasting downhill and it'll drop below 80. Is this normal? 1.9 cdti Signum. Dealers Tech 2'd it last week and didn't show any faults relating to this. It also seems to take a long time to warm up. In the old days, I would have said sticking thermostat. Could that still be a possible diagnosis with all the electronics that are in a car these days or am I being naive?

  4. #4
    Regular Member Grimo72's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Lincs
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by honigstrauss View Post
    Mine reads about 80 most of the time but give it a bit of wellie and it goes up to about 85. Coasting downhill and it'll drop below 80. Is this normal? 1.9 cdti Signum. Dealers Tech 2'd it last week and didn't show any faults relating to this. It also seems to take a long time to warm up. In the old days, I would have said sticking thermostat. Could that still be a possible diagnosis with all the electronics that are in a car these days or am I being naive?
    thats normal mate, exactly the same as mine

  5. #5
    Full Member Big Sig's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Is a very naughty boy
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by AntneeC View Post
    Hi all,
    Just wondered if anyone had had any problems with the temperature gauge fluctuating erratically. The car doesnt seem to run badly ive just never noticed this before.

    One thing i have noticed is the smell when i get out of the car is quite strong, like something is getting too hot? Its bugging the hell out of me.

    Car is 07 with 24,000 miles.

    any help appreciated
    Should have seen this earlier!

    Its probably normal but could be a dodgy thermostat. Also, if yours is an estate then the smell could be your dpf after a regen.
    Now I need a turbo to keep up!

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Kildary, Highland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Grimo72 View Post
    thats normal mate, exactly the same as mine
    Thanks for the reply, Steve. That's reassuring.

  7. #7
    Regular Member Grimo72's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Lincs
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by honigstrauss View Post
    Thanks for the reply, Steve. That's reassuring.
    ok buddy, i went from a petrol which ran really hot, to this that takes about 2 miles 2 warm up

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    Rochford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hi. Though I would share my findings. I also had the same issues with the temp gauge, fluctuating between 75 and 85 and taking some time to warm up. I decided to fork out and buy a new thermostat from the dealers. It cost me £49!! You have to buy the complete housing. Changed it today and bingo its now warms up quicker and is pretty steady at 87 deg. Also the car seems to run better aswell. Well happy.

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Kildary, Highland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks for your findings - maybe I'll try that, especially if it makes the car go better too!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Coolant running temp?
    By veclee in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 9th January 2013, 02:30
  2. Getting serious now....not running at all cdti 150
    By jay w in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 25th October 2012, 22:14
  3. v6 running temp?
    By urbanfox in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 19th March 2011, 19:43
  4. What is the normal running temp of 1.8 VVTi
    By Exclusive BV in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 45
    Last Post: 8th December 2010, 18:47
  5. CDTi running temp ?
    By sthomson1 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 12
    Last Post: 27th February 2009, 15:01

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •