User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: Black Smoke When Accelerating

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    GLOUCESTERSHIRE
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Black Smoke When Accelerating

    I have a 2.2dti Vectra, when ticking over the exhaust emmisions are fine but when i rev the car black soot like smoke comes out, also the eml light comes on some times and i lose power but when this happens there is no black smoke. Any suggestions please.

  2. #2
    Regular Member Ste's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    ..... Driving the Jaguar XF
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Jaguar XF 3.0D V6

    Trim : Black

    Engine : 3.0D V6

    Year : 0000

    Default

    Sounds like air problem to me.

    Are any of the boost hoses or pipes split (may just be a small split that only open when on boost)

  3. #3
    Full Member Big Sig's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Is a very naughty boy
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Now I need a turbo to keep up!

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    As above, split boost hoses are common on all the dti's - first 1 that usually goes is the one to the left (into the intercooler) as you are looking at the engine bay.

    hth

  5. #5
    New Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    GLOUCESTERSHIRE
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Checked the hoses and they are fine, the garage said boost pressure control or turbo wastgate, is this right where would i find these.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It's at the back of the engine bolted to the turbo, they can stick & are vac operated so you might want to check all vac tubes & pumps too.
    hth

  7. #7
    Regular Member Ste's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    ..... Driving the Jaguar XF
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Jaguar XF 3.0D V6

    Trim : Black

    Engine : 3.0D V6

    Year : 0000

    Default

    Could be gummed up boost pressure sensor, or sticking actuator / leaking vacuum pipe.

  8. #8
    Full Member Big Sig's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Is a very naughty boy
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Ste View Post
    Could be gummed up boost pressure sensor, or sticking actuator / leaking vacuum pipe.
    Thats my next guess. Pop the boost pressure sensor out and gently give it a clean
    Now I need a turbo to keep up!

  9. #9
    Regular Member mark_647's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wales, UK
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Could just be a dirty exhaust ? Lol only joking sorry!!

    The other answers on here are more genuine!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Black smoke
    By Toze2224 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 11th October 2012, 17:28
  2. 1.9 CDTI 150 Smoke when accelerating
    By 150_SRI in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 11
    Last Post: 8th February 2012, 12:29
  3. black smoke
    By coooky in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 15th July 2011, 22:24
  4. black smoke
    By harny86 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 10th February 2010, 20:41
  5. Black Smoke From my V6
    By V6rit in forum Diesel Engine related
    Replies: 26
    Last Post: 25th March 2008, 21:17

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •