User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Vectra 2.0 dti starting problems

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Basingstoke
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Question Vectra 2.0 dti starting problems

    Hi all,
    Had a good search round and cannot find anyone with this veccy problem.
    Car starts perfectly when cold and perfectly when hot but if it's left for about 2 hours or more it takes ages to start (3 or 4 long attempts). After it does start (and the embarrassing huge cloud of smoke disperses) it drives fine.
    Seems to be worse during the colder months. Any ideas anyone?

  2. #2
    Regular Member SteveH's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Wigan
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hmmmm i was going to suggest the leak off pipes , but you would get bad starting in a morning if it was that , how many miles has the car done and what years is it

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Basingstoke
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It's a 2003 with just over 100k.

  4. #4
    Regular Member Ste's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    ..... Driving the Jaguar XF
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Jaguar XF 3.0D V6

    Trim : Black

    Engine : 3.0D V6

    Year : 0000

    Default

    Is it worse if you park 'nose up' rather than 'nose down' ?

    The cloud of white smoke probably smells pretty bad too of an acrid kind of way? It is unburnt diesel being emitted.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Basingstoke
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Doesn't seem to make any difference how the car is parked.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Basingstoke
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Bet no one's had this problem before

    OK here's one for the tekkies cos I'm about to give up and book the car in
    further to my last post -
    (Starts OK cold
    Starts OK hot
    Leave for a couple of hours or so and starts really badly (but always does start eventually and smokily) -

    I tried disconnecting the coolant temperature sensor and it started first time, so I replaced the sensor.
    This made no difference??? but it still starts good with it disconnected.
    So the question in my mind now is... was it indeed a faulty sensor but a fault code needs clearing on the ecu so it can read the temperature correctly?
    or..... is there another problem and disconnecting the sensor made the default ecu programme run thus bypassing whatever the problem really is.
    or... something else???
    Come on guys there must be someone up for the challenge on this one

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Nottinghamshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    My 2.2 DTi is always easy to start when cold and hot, but more difficult when warm. It will always start first time, but it can take a few seconds.

    I'll be interested to see what is found the be the problem as maybe there are some things I can check.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Lack of compression maybe??

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Basingstoke
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks for the replies guys. Sometimes it takes absulutely a g e s to start - 4 or 5 long attempts and when it finally fires there is masses of light grey smoke (unburnt diesel I assume). Everytime I think of what it might be my mind tells me it can't be for another reason. I think it's one for the main dealer.

  10. #10
    Regular Member andymagee1982's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Widnes.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Mine done the same!

    I tried all the pipes and then replaced the Glow plugs which snapped and £1200 later i Got a new engine.

    Just get it into the Local garage and have the Injector seals replaced glow plugs and a good full service. I am confident it will fix the problem.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Vectra 2.2 DTI SRI Starting Problems
    By althekid in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 4th January 2013, 20:41
  2. Vectra 1.9cdti starting problems
    By Dale1 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 20th June 2011, 14:29
  3. Vectra 2.0 dti Starting problems
    By willias233 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 8th February 2011, 20:06
  4. My Vectra C 2003 DTI cold starting problems solved hopefully
    By jameso in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 5
    Last Post: 29th January 2011, 15:18
  5. starting problems 2004 vectra 1.9 deisel
    By higgy7511 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 26
    Last Post: 25th October 2010, 00:39

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •