User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Cat Light Lit! Starting problems too!

  1. #1
    Regular Member hibbsy18's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Cambridgeshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Cat Light Lit! Starting problems too!

    i have a 52plate 1.8, and the catalytic converter light has come on. when i'm driving along for the first ten mins its fine, but after that its a different car.

    Before it came on it would accelerate at the slightest touch of the pedal! Now it judders in first an second, an i get no power at all till 3000 wen the other cam starts working.

    Then crusing in fifth at 70-80 it will slow down an not maintain the speed unless my foot it on the floor!!

    Also when starting up after its been sat for a while (overnight) it revs to 2000 then drops down to normal, then down to about 300rpm, back up to 2000 for a second. So it does this for 5-10mins until its warm then its ok!

    Anyone have the slightest idea why?

    I use redex regularly, and i changed my spark plugs cos i thought it was them, i cleaned the throttle body too.

    HELP

    cheers!!

  2. #2
    VIP-Member brifen's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Fareham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall Signum 2.0 DTI (Irmscher)

    Trim : Elegance

    Engine : 2.0 DTI 100 bhp

    Year : 2003

    Default

    Hi There,

    I'm no expert but i'm sure someone with more expertise will be along soon with a better diagnosis but it sounds it is to do with airflow. Have you looked / changed the airfilter recently and if it is okay then you may need to get MAF sensor checked out. Any smoke? (Black/Blue/White)

    Could try running the car with pipe not connected to MAF to see if it idles any better.

    Bri.
    Today!! The new tomorrow, live the NOW!!

  3. #3
    [Ex]Admin Duncan's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    East Sussex
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    MAF sensor would certainly be the first thing to check out. A careful clean with Isopropyl Alcohol would be a starting point.

  4. #4
    Regular Member hibbsy18's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Cambridgeshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    cheers guys, it wont be the airfilter, i've got a cone on atm cos of cold weather and i only drive at night! also i had a chat with someone today and he said it could be the 3rd pot that is misfiring due to a broken injector. but i'm going to take it to vx this week an get it diagnosed. i just hope its not to expensive!! i'll keep u updated

  5. #5
    VIP-Member brifen's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Fareham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall Signum 2.0 DTI (Irmscher)

    Trim : Elegance

    Engine : 2.0 DTI 100 bhp

    Year : 2003

    Default

    Will be interesting to know the conclusion.

    Keep us posted.

    Bri.
    Today!! The new tomorrow, live the NOW!!

  6. #6
    [Ex]Admin Duncan's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    East Sussex
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    What made the person think it was the injector? Have you had them out to look at?

  7. #7
    Regular Member hibbsy18's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Cambridgeshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    well it pops and the engine is not idling properly. i havent yet taken them out, but i will be doing it tomorrow morning. it was snowing all day and was dark when it stopped. i took the throttle body off today and one of the holes was blocked, its only a 1.5mm hole. its the thin pipe that comes off the top of the cam cover. that didnt help.
    however, wen its idling the butterfly is sucking in too much air and it flaps open and closed, could the motor in that be dying??

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    HULL
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    ive got the same problem with the Cat light , where will i find the MAF sensor and can i get to it easily.

    Thanks Guys

  9. #9
    Full Member Big Sig's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Is a very naughty boy
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Follow the air pipe from the air filter. Its a large round thing with a multi plug on it. Can't miss it.
    Now I need a turbo to keep up!

  10. #10
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 110000

    Default

    Quote Originally Posted by hibbsy18 View Post
    well it pops and the engine is not idling properly. i havent yet taken them out, but i will be doing it tomorrow morning. it was snowing all day and was dark when it stopped. i took the throttle body off today and one of the holes was blocked, its only a 1.5mm hole. its the thin pipe that comes off the top of the cam cover. that didnt help.
    however, wen its idling the butterfly is sucking in too much air and it flaps open and closed, could the motor in that be dying??
    Did you get it sorted? What was the problem, MAF, O2 sensor?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. starting problems
    By beat275 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 19th February 2013, 19:41
  2. 2.0 DTI Starting problems
    By vx sri in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 2
    Last Post: 26th March 2012, 22:36
  3. car starting problems please help!!!!!!!
    By Big Red in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 5th March 2012, 11:29
  4. Starting problems
    By cameron in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 3
    Last Post: 26th May 2011, 17:14
  5. GSi starting problems when hot
    By cmowen in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 28th May 2010, 08:12

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •