User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: vec 1.8 vvt engine oil pressure

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    northants
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default vec 1.8 vvt engine oil pressure

    Hello everyone, i own a 2007 sri vectra with the 1.8 vvt engine and since i bought it the oil pressure light stays on for about 4 seconds after a cold start up or if the car has stood for about 1 hour, the rest of the time it goes out straight away, it's been back to the dealer twice and had checks and a new switch fitted but it's still the same, the tappets are also noisy from cold for the same 4 secs. Its going back in to the dealer again in the morning. Has anyone else got or had this problem?

  2. #2
    Regular Member videodoctor's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Blackpool
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Mine can stay on for a second or two after the other lights have gone out but i cannot say that i have been concerned about it.

  3. #3
    Regular Member Penfold101's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Combination of Preston and Oxfordshire...
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Isn't there an NRV in the system to hold the fluid up the top when the engine's stopped...? If that was U/S then it would explain why it would require a few seconds to fully pressurise the system when it's all drained to the sump, and the noisy tappets on start as there's no oil there...

  4. #4
    Regular Member steve1975l's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Surrey
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Doesn't sound good. The oil pressure seems low, have you changed the oil recently? Has it got the correct oil in it? How many miles? How long have you owned it?

  5. #5
    Regular Member luckyluke's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    S'port and L'pool
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by sjm1966 View Post
    Hello everyone, i own a 2007 sri vectra with the 1.8 vvt engine and since i bought it the oil pressure light stays on for about 4 seconds after a cold start up or if the car has stood for about 1 hour, the rest of the time it goes out straight away, it's been back to the dealer twice and had checks and a new switch fitted but it's still the same, the tappets are also noisy from cold for the same 4 secs. Its going back in to the dealer again in the morning. Has anyone else got or had this problem?
    I don't know how to tell you... you got to live with this .

    I had similar issues when bought the car, asked here, checked 3 random cars random places - all 1.8VVT are like this. Nothing to worry about.

    My old thread

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    northants
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hi, my cars been at the dealer all day and they have checked 2 other sri 1.8 vvt's and they too stay on for 3-4 sec's after cold start and is quite normal as the switch is towards the end of the oil route, they have checked the oil pressure from cold and from hot and it's as it should be, but it has a noisey tappet which they are repairing and also after watching luckylukes home movie i think i can put my mind at rest.
    Thanks everyone who replied.

  7. #7
    Regular Member morbid movie's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    wrexham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : insinia

    Trim : srinav

    Engine : 160cdti

    Year : 2011

    Mileage : 11,350

    Default

    mines the same but without the tappet rattle

  8. #8
    New Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    northants
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Got my car back from dealers today 7/11/08, they had it for 2 days, and it seems fine, it may have had the wrong grade of oil in it who knows, but the tappet noise on cold start is better and they have checked the oil pressure a few times, which is as it should be. As for the light staying on, it's a caracteristic of the engine, while i was at the dealers i asked to check 2 other vectras with the same engine and they had the same 3-4 sec delay.
    Its a shame vauxhall don't say this is the norm before you buy the car.

  9. #9
    Regular Member morbid movie's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    wrexham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : insinia

    Trim : srinav

    Engine : 160cdti

    Year : 2011

    Mileage : 11,350

    Default

    glad all is well

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 26
    Last Post: 14th March 2014, 01:03
  2. ANy ideas? Engine starved on diesel when pressure up
    By geordieric in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 15th September 2012, 12:39
  3. Noise from engine. May be high oil pressure.
    By Shaben in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 9
    Last Post: 18th May 2012, 19:36
  4. Engine oil pressure
    By luckyluke in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 9
    Last Post: 21st June 2008, 11:09
  5. Replies: 2
    Last Post: 2nd July 2007, 12:14

Visitors found this page by searching for:

oil pressure swith vectra 1.8 vvt

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •