User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 4 of 4

Thread: 1.9cdti - high idle speed and new "noise"

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Gloucestershire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    confused 1.9cdti - high idle speed and new "noise"

    First post - so hope someone knows what I should be looking for !

    04 1.9 cdti - engine new (under warranty - oil pressure problem) about 15k miles ago.

    Just started this weekend - idle speed has now moved up to 1100 - used to be a steady 750 ish, and there is a new "whurring" noise which is engine speed related.

    Oh - and I had to put about 250ml of water in her recently to top her up, warning light came on when I was parked on a steep incline - which is why I checked but it was hardly a huge amount and it was not on the minimum level.

    Seems to drive ok - no warning lights/lack of power etc ...Doesn't run on when turned off, starts fine - or is it me and it is taking a few more turns now before she fires in the morning - but it is colder than of late...

    Baffled.

    But I know it's not right..

    Cheers

  2. #2
    New Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Gloucestershire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Eek it died...

    So, normal start this morning, engine light within 5 yards of moving off, restart - extinguished -

    Idle 1100

    after 1/2 mile - cigarette lighter socket powered gps - goes off and on.

    after another half mile - abs/traction control lights on
    3 seconds later - loss of power steering
    2 seconds later - power steering warning light.

    park.

    turn off
    turn on - all the lights - but no start - all the lights go off and a clunking from a solenoid I had not heard since I drove 1960 mini's when I turn the key...

    Call recovery.

    Arrived - car started - but still got it recovered to dealer.

    I think the problem is this - but only my thoughts - others welcome !

    Alternator/charging circuit/battery is not behaving - when it did start it definitely did sound as energetic when turning over as normal.

    This may explain the interesting behaviors of the gps/abs lights /a and the power steering (which I believe has an electric/electronic conponent(

    So - that added to this new "noise" / "whine" I heard over the weekend (strangely not there after it all fell in a heap this morning - finally broke ?) - which could be an alternator/charging circuit issue - then we could be on the track of the solution..

    Also - this air con valve under the glove box - seems to happily click at regular intervals even when the car is turned off and locked... So is that having a drain on the battery enough that it drops below a trigger voltage, the cars electronic wizardry gets upset - but the power in the battery is still enough to heat the glow plugs, turn on the fuel pump and turn her over.....

    See what I'm thinking ? The top tech chap at the dealer concurred with me anyway - so let's see what they find.

    I've got the advert ready for my wife's car so I can sell it to pay for the repair....

    Anyone else got an idea ?

    Cheers

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Belfast
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    50p says the alternator ate itself.

  4. #4
    New Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Gloucestershire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default prize to that man

    Alternator - 10 V output...... Could have done that myself....Luckily with the full explanation I gave them they had it identified in a few minutes - so not too much of a bill for labour...

    Still - it's only £531 inc vat to supply and fit......

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. High idle speed
    By 19CDTi in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 1st July 2012, 11:02
  2. A "Man's Man" - My Idle Thoughts
    By Rebellion in forum The 'Off Topic' room
    Replies: 7
    Last Post: 23rd May 2012, 11:15
  3. battery charging rates at idle and high speed
    By justin32 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 21st November 2011, 01:29
  4. Signum 2.8V6T idle speed high
    By BYGino in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 19
    Last Post: 30th June 2011, 20:59
  5. Very high idle speed (3500rpm)
    By CodeV in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 19th February 2010, 01:08

Visitors found this page by searching for:

1.9cdti idle high

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •