User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 7 of 7

Thread: Spanner light then brokedown

  1. #1
    Regular Member jontymo's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Huddersfield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Spanner light then brokedown

    What a night ending up with me getting the car towed to a pentagon dealer to find it locked up so dumped car in near by hotel!!!!

    On my way home from work i got the bulb warning on my dash followed by an error on my satnav display saying the centre brakelight was out, anyway managed to go a further 5 miles when it came on again than the car died.
    I managed to get it restarted but only moved a few yards before it cut out again, this time the spanner light came on and an error message on the display, what was weird was that when i locked/unlocked the car there was a realy loud noise coming from the rear, i thought it was the rear bootlock as it has starting whirring a bit as my last vectra did before being correct under warranty.
    When ever you locked/unlocked the door the noise stopped then came straight back. the breakdown car turned up and plugged his diagnostics in, there was alsorts from bulbs out to stearing column alarms but also a fuel pump alarm, he managed to clear them all but the fuel pump, eventually he cleared that. i started the car but within a few seconds the noise restarted and the car died again. so he towed me to the garage, i manged to drive around the corner but have left it in the hotel carpark until they open in the morning.
    Its the first time i have had a major fault with a car in 20 years!!!!

    Does the symptons sound familier to anyone else?

    Jontymo

  2. #2
    Regular Member VinnyPeewee's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    N.Wales
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Post

    Quote Originally Posted by jontymo View Post
    What a night ending up with me getting the car towed to a pentagon dealer to find it locked up so dumped car in near by hotel!!!!

    On my way home from work i got the bulb warning on my dash followed by an error on my satnav display saying the centre brakelight was out, anyway managed to go a further 5 miles when it came on again than the car died.
    I managed to get it restarted but only moved a few yards before it cut out again, this time the spanner light came on and an error message on the display, what was weird was that when i locked/unlocked the car there was a realy loud noise coming from the rear, i thought it was the rear bootlock as it has starting whirring a bit as my last vectra did before being correct under warranty.
    When ever you locked/unlocked the door the noise stopped then came straight back. the breakdown car turned up and plugged his diagnostics in, there was alsorts from bulbs out to stearing column alarms but also a fuel pump alarm, he managed to clear them all but the fuel pump, eventually he cleared that. i started the car but within a few seconds the noise restarted and the car died again. so he towed me to the garage, i manged to drive around the corner but have left it in the hotel carpark until they open in the morning.
    Its the first time i have had a major fault with a car in 20 years!!!!

    Does the symptons sound familier to anyone else?

    Jontymo
    My thought is that The bulb warning prior to your breakdown could be just concidence. However the realy loud noise from the back is almost certainly the fuel pump failing. Not 100% sure about Vauxhalls but several other manufactures fuel systems are pressurised when either the car is unlocked or when the drivers door is opened (this pressurises the fuel system ready for the starting of the engine when you get in!) it does this by either a switch on the door or the remote locking system, by turning the fuel pump on for a set time period to prime the fuel system.

    so if your saying the noise come and goes as you lock/unlock the car... is almost definately your fuel pump thats gone - sounding like a loud whining, rumbling or screeching noise.

    You probably cant hear it over the running engine so you havent noticed it failing.


    or i could be totally wrong and it could be an electrical gremlin linking your bulb fault with your fuel pump fault.?? but i doubt it!!

    someone else should be able to be more specific... but i'd put money on the ******ed fuel pump theory!!

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    edinburgh
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Had the same prob with cutting out.

    Sounds like one of the sensors, crank etc.

    Try and let the car cool down and try again, if it runs for a while and does the same sounds like the sensor.

  4. #4
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    it could well be the low pressure fuel pump ( the tank lift pump) shot.....

  5. #5
    Regular Member jontymo's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Huddersfield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Update, dealer received some sort of electronic part today, have told me it is not the ecu, they said they was struggling to download the software from vauxhall so i have to ring back tomorrow. Hope i get the car back for weekend as my local tyre fitter has my new boots waiying for the front!!!!

  6. #6
    Regular Member VinnyPeewee's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    N.Wales
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by jontymo View Post
    Update, dealer received some sort of electronic part today, have told me it is not the ecu, they said they was struggling to download the software from vauxhall so i have to ring back tomorrow. Hope i get the car back for weekend as my local tyre fitter has my new boots waiying for the front!!!!

    hmmmm the electronic part should hopefully be the electric fuel pump in the rear... that is almost certainly whats making the noise from the rear. cant see why they are struggling to upload the latest software.. mine was in yesterday and only took an hour or so to updat the ECU and transmition module... not that it fixed my problem.. but at leat they updated them!!! lol...

    hope u get it sorted mate.... ask them what they've changed or done..then let us know!!

  7. #7
    Regular Member jontymo's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Huddersfield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Update, i got my siggy back at lunch time today with a new ECU fitted and programmed.

    Glad i did not have to pay for that!!!!!!

    I did also ask if there was a recall on the handbrake after seeing plenty of threads on here but they said my car did not have a recall against it?

    Anyway glad i got her back.

    Jontymo

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Loss of power, Engine Management Light, Spanner Light
    By Shadrack in forum Troubleshooting
    Replies: 6
    Last Post: 28th April 2013, 11:22
  2. Problems with Air bag light, ABS, Anti Skid & Spanner light
    By WeDesign in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 4
    Last Post: 4th December 2012, 21:23
  3. Should I Have A Spanner Light aswell as an Engine Light on My Signum?
    By StreetDragster in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 16
    Last Post: 18th August 2012, 11:57
  4. EGR Valve, Engine Management Light & Spanner Light
    By guygreen in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 12th December 2010, 20:09
  5. Spanner light & 3rd brake light warning?
    By simp_2.2sri in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 1
    Last Post: 5th December 2008, 17:32

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •