User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 10 of 10

Thread: 2.2 idling

  1. #1
    Regular Member old cruiser's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    slough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 2.2 idling

    Anyone with the 2.2; how smooth do you find the car idles, I don't find mine is particularly smooth as such , having said that it doesn't misfire as it were it's just that you can feel it through the seats if you know what I mean and notice it more after about 10 secs or there abouts after I come to a stop, my last car was a Focus and with that you couldn't feel anything on idle so much so that sometimes I thought it had cut out!! as it was so smooth, other than that these Vectras are quite a joy to drive it has to be said!!
    Cheers Pete

  2. #2
    Regular Member BlueRob's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Mexico
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Have you check the idle valve being clean mate?
    Or the plugs?

  3. #3
    Regular Member old cruiser's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    slough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Good point mate, did plugs, throttle body clean out, air & fuel filter change, but didn't think about the Idle valve as I thought it was purely governed by the ECU on these, so it has got this vlave then?
    Cheers Pete

  4. #4
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    of sorts... it's all part of the throttle butterfly.. if it's clean then it will help no end

  5. #5
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    You could also check you have no air leaks on any vac hoses and mounting point of the TB?

  6. #6
    Regular Member Matty H's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    My car is new and is the same. As you say, it doesn't misfire, you can just feel the odd very minor burble in the tickover

  7. #7
    Regular Member old cruiser's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    slough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Cheers guys , the more I think about it my old Omega 2.2 I had before the Focus I think was a bit like this, but with the Omega I seem to remember you could see the Tacho needle fluctuating also , whereas on the Vectra needle is well steady.
    Cheers Pete

  8. #8
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    The Omega was a x22se not the z22se that you have now.

  9. #9
    Regular Member Vid's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    In the inventing shed...
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I would agree that the problem is likely to be the throttle body.

    Get it off and get it cleaned.

  10. #10
    Regular Member old cruiser's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    slough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Already did that mate and didn't make much difference
    Cheers Pete

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. lumpy idling
    By beat275 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 5
    Last Post: 11th September 2011, 15:56
  2. Idling issue
    By Matt Cutler in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 5th January 2011, 20:39
  3. Idling Cars
    By Dezza in forum General Chat
    Replies: 16
    Last Post: 2nd December 2008, 22:41
  4. Idling
    By Daywalker in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 8
    Last Post: 10th May 2008, 08:23

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •