User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Strange Noise on Start Up From Cold 1.9 CDTi 150

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Edgbaston, Birmingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Strange Noise on Start Up From Cold 1.9 CDTi 150

    When I start the car up from cold, after an overnight stop, I can hear a strange sound coming from the off side of the engine.

    This cannot be detected from inside the car and is only apparent if you stand next to the car. It is really hard to describe the sound but it's almost like a steam engine hissing sound. It is not continuous, but is very regular intermittent almost clockwork like. It sounds as though something is making a noise when it rotates, but is rotating quite slowly.

    The noise becomes quieter the longer the engine is run and would appear to stop after a few minutes.

    The car is 1.9 SRi CDTi 150 is a 2006 model and has covered 51000, so is quite a way off another service.....but should I be booking it in to be looked at???

    Any ideas ?

  2. #2
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    is it coming from down by the airbox area..by the drive belts?...why do you think it's rotating slowly?....

    with all thats down that end of the engine...( water pump, cambelt and idlers, driven accessories) i'd just get it checked out to be sure, rather than have a disaster..

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Ripon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I have a strange noise too on my 1.9 (150) .... not every start but when car has been stood for a while (cold) get a regular noise almost like tock tock tock sort of noise, seems to come from pully side of engine ...... louder on tick over and goes at revs .... once warm nothing. On 64000 miles

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    carlisle
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Had the same type of noise on my 1.9 CDTI, they ended up putting a new timing belt and tensioner kit on, problem solved. Took them a while to find it, had to leave the car at the garage three days as it only did it from cold and would disapear after 5 mins.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Edgbaston, Birmingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Gsi3.2 View Post
    is it coming from down by the airbox area..by the drive belts?...why do you think it's rotating slowly?....

    with all thats down that end of the engine...( water pump, cambelt and idlers, driven accessories) i'd just get it checked out to be sure, rather than have a disaster..
    Interesting. To be honest I don't really know why i think it's rotating slowly! I guess the time between the noise sounds doesn't necessarily reflect reflect the speed of rotation, or indeed rotation at all!!

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Edgbaston, Birmingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by robdd1 View Post
    I have a strange noise too on my 1.9 (150) .... not every start but when car has been stood for a while (cold) get a regular noise almost like tock tock tock sort of noise, seems to come from pully side of engine ...... louder on tick over and goes at revs .... once warm nothing. On 64000 miles
    Sounds the same,.....very hard to describe a noise in words! My noise is louder on tick over and also nothing when warm.

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Edgbaston, Birmingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by gnomes View Post
    Had the same type of noise on my 1.9 CDTI, they ended up putting a new timing belt and tensioner kit on, problem solved. Took them a while to find it, had to leave the car at the garage three days as it only did it from cold and would disapear after 5 mins.
    Thanks for the info. At least i can give them some pointers. It did occur to me that once I got to the dealership the noise would have already ceased!

  8. #8
    Regular Member Nev's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Gosport - Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I'd be thinking it's the bearing going in the cam belt tensioner - had a very similar 'ttsssss'(!) sounding noise on the tensioner on my rover 220 at start up - did belt / tensioner change - no more noise.

    HTH

    Neil. - oh and cheap plug - there is a good 'How 2' with photos for a cam belt change on here!

  9. #9
    Regular Member shane31's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Staffordshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I know this is an old thread but thought i should comment.. As a result of reading this i have had my cam belt and tensioners replaced as i had a swish swish noise on first morning cold start and now the noise has now gone many thanks to all that posted the fix for this and many thanks again to vectra-c forum.

  10. #10
    Regular Member Saf_789's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    BRADFORD
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Ive actually got the same issue. On cold startup it goes "tss tss tss tss tss tss". I figured this was normal on my car as its the first diesel ive owned. I will get the cam belt and tensioners replaced. Out of curiosity, how much did it cost you? Then i know how much i should be paying roughly.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cold Start - Blowing Noise...
    By dexter69 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 8th May 2012, 16:07
  2. Strange engine noise on cold start
    By stevied26 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 10
    Last Post: 1st September 2010, 19:17
  3. Strange smell when cold 1.9 cdti
    By sri22dti in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 7
    Last Post: 16th April 2007, 12:06
  4. CDTi 16V Cold Start
    By denzo in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 3
    Last Post: 6th August 2005, 11:19

Visitors found this page by searching for:

vauxhall insignia knocking noise when starting up from cold

vauxhall insignia 2011 noise when engine is cold

Vauxhall Insignia diesel noisy start up is it normal

fan tensioner noise in insignia 2010 cdti

my desiesal vectra is noisy when ticking over

diesel makes hissing noise when cold

hissing noise from a180 diesel when cold

insignia diesel engine squeal when cold or hot

zafira rattle 5 mins after cold start

zafira belt noise after starting

belt noise on first start insignia

insignia strange noise

insignia cdti rattle when cold

Astra CDTi SRi 150 noisy start

1.9cdti knocking when cold

diesel insignia makes noise when starting up

vauxhall astra noisy when cold

vauxhall makes a tick tock noise on startup

vauxhall vectra 1.9 cdti engine rattle

astra 1.9cdti 150 timing noise

vauxhall insignia making noise when starting from cold

insignia cold start noise

opel vectra strange noise

zafira b pulley rattle cold engine

insignia strange noise on start up

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •