User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20

Thread: Noisy 3.2 on cold starts

  1. #1
    Regular Member jamesr's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Noisy 3.2 on cold starts

    My 3.2 is really noisy on cold starts?

    It sounds really rough - not sure if its a blowing sound or a metallic type sound.

    Only last until its warm then it quietens down.

    Someone even asked me if it was a diesel the other day

  2. #2
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    what oil are you running?.. it could just be thin or old oil causing the hyrdaulic followers to 'jack' and rattle

  3. #3
    Regular Member jamesr's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    5w 30 fully synthetic - just changed and changed every 10k.

    Wondering if its either the egr valve or maybe the manifold causing the problem?

  4. #4
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    it could be either a blowing exhaust manifold gasket, or a cracked manifold..both not small jobs on the rear bank.. and the manifolds are dear as they have the precats in them..

    the EGR should be open for no more than about 1 minute..if it's much longer than that then you can discount it..

    is it a rattle or a puffing blow?.. does it get louder if you put your head by the camcovers?

  5. #5
    Regular Member jamesr's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Its not a "puffing blow" - Its hard to describe really.

    It's quite loud, quite a harsh sound like no exhaust really?

    Then after bout 2 mins when warm is Ok again?

    Iam sure it should be quieter than this? yours seemed silent at PVS?

  6. #6
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    mine is dead quiet from startup..

    i suspect that you either have a broken link pipe ( common on B's) as a cracked manifold or blowing gasket would 'chuff' all the time..

  7. #7
    Regular Member jamesr's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Its def. not blowing when warm.

    Eveb if I go out now, 2 hours after driving its quiet.
    Noise is just after stood all day or night.

    Broken link pipe? Is this the EGR pipe?
    Any more advice and how to find the noise?
    Thanks

  8. #8
    Regular Member aaruck's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Cheshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    My car does the exact same thing. Has done since I bought it 8 months ago. Took it to a garage and they just shrugged it off. Have read a couple of threads on here about the same thing in the past but people have just said that garages had told them it takes a while for the oil to warm up.
    Oddly enough I had the oil changed on Saturday and when I came to get in it this afternoon it didn't rattle. Can't comment on first thing this morning though as I was half asleep! Assume it will do it in the morning however!

    edit: just tried it. Been stood for 3.5 hours and sounds fine but will see what its like in the morning.

  9. #9
    Regular Member jamesr's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    My car has done 102,000 miles - but I still expect a V6 to be quiet all the time.
    Everything is so complicated with these cars! nothing is an easy fix

    Any other V6 owners out there have this problem?

  10. #10
    Regular Member aaruck's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Cheshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Mines only done 53k so i dont think its a mileage thing.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. CDTI Spanner light after cold starts
    By Teapot in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 30th December 2010, 00:02
  2. 2.2 direct engine starts cold but doesn't warm?
    By barnesy in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 19th December 2010, 12:09
  3. problem with cold starts
    By ladyvec in forum Troubleshooting
    Replies: 24
    Last Post: 1st December 2010, 16:02
  4. Noisy Aux belt on cold start 2.0T
    By neilbroad in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 27th January 2009, 21:00
  5. 2.0 T Cold Starts
    By john_k_sri in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 43
    Last Post: 27th March 2007, 19:20

Visitors found this page by searching for:

vectra c 3.2 noise exhaust manifold

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •