User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Heater only blows cold

  1. #1
    Regular Member b-e-r-t's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Northern Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Heater only blows cold

    My car has just started to only blow cold air

    No matter what way i turn the temperature knob, only cold comes out.

    The fan still works fine as does the knob for selecting where the air is to come out. Interior/Exterior air source works as does air conditioning and quick clear demist button for the windscreen.

    If i turn the knob fully to cold (after the little knick), then i hear a slight click from inside the dash.

    I've taken out the glovebox and my head unit but i can't see too much.

    I had read on here somewhere that someones car only blew hot air and they were able to see the motor that operates the air mix but i can't see anything.

    Car is 2004 SRI. Any ideas on what i should look for. Is it likely that the mix flap has just got stuck?

  2. #2
    Regular Member jamesr's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Lancashire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Have you checked your water level?

  3. #3
    Regular Member b-e-r-t's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Northern Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    yeah, its full - actually a bit over full. mechanic topped it up when i was getting inlet manifold done.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bedford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    My 2004 sri is doing the same it's like driving a fridge!!

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    farnborough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    have you checked your oil recently?
    Cold blowers can mean head gasket.

  6. #6
    Regular Member b-e-r-t's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Northern Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    yeah i know all about the fridge

    i had to drive one nite when it was 3degrees for over 30mile - because the windows kept misting up i had to put on the air conditioning - i was not warm!!

    i fiddled with my heater control one day in traffic - spent about 10mins turning if from hot to cold non stop, and it started to work again - the flaps must have got stuck.

    when the car is idling and you move the knob a bit, you should hear the flaps moving slightly. turn the blower off and u should hear it no probs.

    you will notice a little knick at the very lowest setting and very hottest - if you get it working again i recommend not putting it fully each way.

    still its getting near summer - u shouldnt need it i hope! give u some time to get it sorted too!

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bedford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Many thanks and what a success i did exactly what you said and hey presto Cheers mate TOP MAN

  8. #8
    Regular Member GoldenWonder's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Durham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Mine had a similar problem but it was stuck on hot. Thanks to this site I found out where the air flap motor was and lubricated it with WD40 and it now works again.

    Basically I had to remove the glovebox (5 minute job) and the passenger footwell trim (another 5 min job) and spray the red activating rod joints and then switch from cold to hot several times to release it!

  9. #9
    Regular Member b-e-r-t's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Northern Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    i took out the glovebox but didnt remove the lower trim - couldnt see an easy way of getting it off - looked like i had to remove the whole centre console - how did you get yours off?

    are the activating joints near the base of the centre console then - below the switches for heater?

    i could see two red joints in the centre of the dash about the same distance back as the air speed motor but couldnt get them to move.

  10. #10
    Regular Member GoldenWonder's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Durham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    My memory is a bit vague, but the passenger trim was a matter of prising off the cap and then undoing the screw to pull out the plastic section that goes towards the bulkhead end. Thats all you need to remove (apart from the glovebox).

    The activating lever on the air mix box is a red plastic arm with clips holding it on at either end - I sprayed the ends and let the WD40 soak in for a while and then it seemed to free up.

    If its really jammed then the motor has to come out. I'm sure theres a thread on here somewhere were they did that?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Heater blows cold when idling
    By manimal in forum Bodywork & Interior
    Replies: 12
    Last Post: 16th February 2012, 02:36
  2. Heater blows hot only
    By laingyc in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 30th May 2011, 10:57
  3. Heater only blows cold
    By Harry Hammer in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 4
    Last Post: 21st March 2011, 20:55
  4. Heater only blows hot
    By GoldenWonder in forum Bodywork & Interior
    Replies: 20
    Last Post: 17th March 2011, 12:59
  5. Heater blows hot & cold
    By manimal in forum Bodywork & Interior
    Replies: 4
    Last Post: 22nd November 2010, 23:45

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •