User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Failed Brake Systems

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Exclamation Failed Brake Systems



    I would like to know if anyone has had a similar problem to my car at the moment. The model is a ELITE V6 Turbo (Petrol).

    2 Weeks ago, on my way home, the brakes failed all of a sudden. Although I could stop the car on the footbrake, it took both feet pressing down very hard to do so, and had to use the handbrake to prevent a collision.

    The car is now in a Local Dealers (Perrys of Bury) who are doing a good job, but have so far come to no conclusions. They are being led by Vauxhall Technical who so far have asked the to change:

    Master Cylinder
    Servo Pump
    Brake Modulator

    The exact syptom is that if you press the pedal half way, the brake force slowly creeps to zero. If you cycle the pedal, you have braking for a limited time, but annoyed people behind you.

    If you turn the engine off, and press the pedal hard, you should have a rock hard pedal, mine simply goes to the floor with decreasing resistance.

    Has anyone else had any similar experience / fault similar to this that does not involve mechanical failure of pad/disc's or loss of brake fluid?

    Cheers to all !! And i will let you know the eventual outcome!

  2. #2
    Regular Member benny's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    dudley
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    i would say a servo problem of some kind ....

  3. #3
    Regular Member Caterman's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Here, there and every where!
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum

    Trim : Elite

    Engine : 3.2 V6

    Year : 05

    Default

    Sounds like a leaking servo m8

  4. #4
    Regular Member badge25's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    west midlands
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Never had it in a car but my brakes did fail in my truck the other day 44 ton loaded with dangerous chemicals stationary traffic ahead and me doing 50 mph foot on brake and nothing. foot to floor nothing. took my foot off and back on again and had full brakes and locked up. Had to ditch onto the grass to avoid a collision. Stopped about a foot past the front of the car i had to avoid with the trailer at 45 degrees. Went for repair and they cant find a problem. I'm petrified incase it happens again.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    confused

    Nope - Servos has been checked and replaced. Must admit, that was my first thought.

    The technicians @ Perry's checked all the components and then blocked off each section of braske systems and tested it individually. They could not find fault with individual components.

    I think this is why Vauxhall Technical have got involved and have taken over from the garage technicians.

    Strange eh?

  6. #6
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    Blocked or disconnected vacuum system from inlet, or does that come into the servo category?

  7. #7
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    they'd have checked that with the servo Rushy ( or at least i'd hope they would have )

    well; as VX are throwing the kitchen sink at it, it should come back 100% okay..they could test the modulator by not only TECH", but also by disconnection..

    Did the pedal stay rock soild at 1/2 way down or sink to the floor?..if it stayed 'firm' then it points to either failed servo internals or the modulator.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    No, the pedal would bite initially, but then braking force would be lost evenly over time, and the pedal would move to the floor slowly. So to maintain braking force you have to chase the pedal down, until you get to the bottom and revert to sheer will power.

    When the systems was not energised (with main power off) the pedal should have been rock hard, getting increasingly harder everytime you try to cycle the pedal. But it was just the same as driving. The pedal was mushy to the touch and you could plant it all the way down, take of the handbrake and the car would eventually start to creep forward as the force of the calipers on the pads reduced to lower than the desire of the car to move under gravity.

    I tried turning the main power on / off / on / off to see if it was a computer glitch that would reset, to no avail.

  9. #9
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    333 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    wonder if the fluid has been boiled?

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Unhappy

    Okay, the plot thickens.

    Today they changed the Brake Modulator (what ever that does) and no surprises, no change.

    So they have now said that next on the list is the vacuum pipe, followed by a replacement of the Servo.

    Then that's it - game over / surrender !

    Every part of the system would have been replaced with no change, so I really have my fingers crossed on this !

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Hand-brake failed.. now it's ****ed
    By Steven T Davies-Moss in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 48
    Last Post: 22nd April 2010, 08:58
  2. Failed MOT - Brake pipe
    By danlat1415 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 6
    Last Post: 13th November 2009, 15:11
  3. Diagnostic Systems
    By juggernaut in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 6
    Last Post: 31st October 2008, 20:17
  4. Exhaust Systems
    By V6rit in forum Diesel Engine related
    Replies: 4
    Last Post: 28th March 2008, 18:04
  5. Blaupunkt systems
    By Marky in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 13
    Last Post: 21st February 2008, 11:53

Visitors found this page by searching for:

sudden brake failure on vectra 2008

2007 vectra auto brake failure

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •