User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: 1.9 cdti power loss at low revs

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Flintshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 1.9 cdti power loss at low revs

    My 55 plate 1.9 cdti (120) has just developed a problem :
    Below 2000 rpm loss of power and no pull or acceleration ( a bit tricky when pulling out of junctions) Once it reaches higher revs it goes like a rocket !
    Any help on this would be most welcome.

  2. #2
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    take it back to the dealers..it should pull below 2500....

    the turbo is always slow to spool up, but it still should move off

  3. #3
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    312 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    Sounds very suspiciously swirly valve type problem.. is one of the symptoms, lack of power below turbo speed

  4. #4
    Regular Member Gsi3.2's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Technical directors office
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    yep, but you'd think it'd flag a faultlight thou Dad, wouldn't it?..

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    N.IRELAND COOKSTOWN
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Thumbs down Hey There!!!!

    Am In The Same Boat As Ya My 1.9 Cdti 120 Is Doing The Same Thing Below 2000 Revs You Have To Get It Over Before Ya Start Driving Some Times On Start Up It Just Farts Up And Down The Revs With A Lot Of Smoke Then It Seems To Blow Out And Its Ok, Had It On The Computer Today And It Came Up A Air Intake Prob, So New Air Flow Meter Ordered For Her Today But Its Really Doing My Nut It

  6. #6
    Regular Member dinac_cro's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagreb/Croatia
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by plasma View Post
    Sounds very suspiciously swirly valve type problem.. is one of the symptoms, lack of power below turbo speed
    120 KS version AFAIK dont have that swirl valve !

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Flintshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I took it to my local garage yesterday that ran the diagnostics while I waited. It came up with a fault on the ecu sensor. They reset the fault codes and suggested I ran it until today and then they would run the checks again. ( I prefer to use the local guys because if I go to the dealers they always want me to leave it for a day! and has this car works for living doing airport transfers it is not really a option, also at 120K its well out of warranty)
    It ran like pig last night and the emmision light came on. But this morning the it started and ran ok but the emmision light remained on for 50 miles then went off.The spanner light then came on but went off when I restarted the car and it has run for a further 80 miles with no warning light or loss in performance. I will take it back into the garage later to day for a check and see what comes up. Is it possible that dirty fuel can cause this problem?

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : CDTI 150

    Trim : Design

    Engine : Z19DTH

    Year : 2005

    Default

    top dogs,
    lift the plastic engine cover and have a look towards the base of the glow plugs.
    you should see a metal bar that runs left to right that sits on top of somr black circles. This is the rod that moves the swirl valves.
    Get someone to start and switch off the car, the rod should move a bit (about 1cm) and then move again when the engine is switched off.
    There are pictures on this web site, there is also a temp repair if the bar has popped off the actuator. Dodgy actuator = new inlet manifold and about 5hrs labour.
    Good luck

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    N.IRELAND COOKSTOWN
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Smile HEY There!!!!

    GOT MY WEE CAR FIXED TODAY HAD TO PUT A NEW ERG VALVE IN IT BUT HAPPY DAYS TICKING LIKE A CLOCK NOW

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Flintshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Is he ERG valve at the back of the engine ?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Loss of power - high revs
    By ac14 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 19th March 2012, 22:11
  2. Signum 120 CDTi black smoke and loss of power @ low revs!!!!
    By siw8158 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 29th July 2010, 17:08
  3. Spanner light and loss of power at low revs
    By Marky in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 29th April 2010, 16:34
  4. loss of power, revs bouncing
    By eaglepva in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 28th February 2010, 22:10
  5. Can you Help ~ Loss of Power, High Revs
    By Diet1985 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 28th June 2009, 18:23

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •