User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 6 of 6

Thread: Emissions light on!

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Northampton
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Emissions light on!

    I drive a V6 CDTI Auto Signum. 05 plate 43000 miles.
    As I was driving back from Devon to Northampton today disaster struck!
    I was doing just over 70mph on cruise control. There is a steep hill on the A38 and as the car dropped a gear and accelerated the engine (car/spanner) light came on and I lost power. Luckily there was a service station a couple of miles further on and I pulled in and switched off the engine.

    After 5 minutes I switched it back on again and the light had gone off. Great.

    No more problem until about 100 or so miles further on (on another hill) the emissions light came on and I lost power again. Tried stopping again but the light is still on and I have reduced power. Limped the last 50 miles home.

    Any technical person out there have any ideas what the problem is?

  2. #2
    Regular Member RSV_Ecosse's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Falkirk, Scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Hi John.

    I had this happen to my 54 plate 3.0 V6 CDTi SRi Vec recently.

    It became an intermitent problem. It would behave itself for days then suddenly appear again, dropping power and going into "limp mode".

    It can normally be cured by switching off and then turning the key in the ignition till the dash lights light up, 30 times. Sounds bizzare but thats what i read on another forum and it appears to work.

    However, its only a "short term" cure.

    I eventually got mine booked into a dealer and they changed a turbo pressure sensor under warranty. Worked fine for two weeks with no recurrence of the emissions light and then it started playing up again.

    Took it back to the dealer and again, under warranty they replaced the complete engine management ECU.

    That was over a month ago and its not happened again since.

    Get it into a dealer and get it checked m8. It's the only way you will find out what the problem is. If its an "05" plate, its still under warranty, so no worries there.

  3. #3
    Regular Member willc01's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    UK Motorway Network + some smaller roads
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    John,

    I had an identical problem in my vec. The stored coded pointed to the EGR valve. It was when the engine went under strain the EML came on. Changed on warranty and all aok.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Northampton
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks guys. Just picked the wife up from work 2 1/2 hrs after getting home and the light was still on. Stopped at the sister in-laws for 10 minutes and when I started the car again it was out. Very strange!

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Northampton
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    confused

    Took the daughter's boyfriend home. It's back on!!!!!!!!!

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Northampton
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Took the car to the dealer on Friday (had to wait till light came back on). It is the EGR valve which they are going to replace under warranty which is just as well as they told me it will be a 6 hour job due to the V6 engine.

    Waiting for them to ring to arrange date.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Emissions light
    By shuggler in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 2
    Last Post: 16th June 2012, 19:16
  2. emissions light
    By trickster75 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 19th May 2011, 21:10
  3. Emissions Light
    By battle84555 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 20th February 2011, 19:56
  4. Emissions Light
    By Frp01 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 23rd March 2010, 09:31
  5. Emissions Light
    By BigKev1970 in forum Troubleshooting
    Replies: 6
    Last Post: 7th September 2007, 22:16

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •