User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 5 of 5

Thread: ???change air filter???

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default ???change air filter???

    Hi,

    I have a 03 plate Vectra elegance DTi,

    It went through a spell of EM light coming on when accelerating hard (joining motorway) or when cruising just over motorway speeds about (between 70 and 80ish), i would describe it as average sensible speeds and acceleration for motorway driving, nothing excessive. I would have to pull over turn the engine off and then restart, sure enough the EM light goes off and the car switches back out of sluggish mode.

    It has not come on for a while now maybe due to my now more reserved driving manor so as not to upset the car and bring on the light, At the best of time of late the car feels like its not performing as good as could, feels heavy and slightly sluggish, so i read somewhere that changing the air filter can increase performance. I wonder if this is also what may have brought on the EM light in the first place, The car has not been diagnosticly tested yet and i'm hoping it wont need it if the light stays off and i am able to drive it as i want too, rather then reserved and cautious in fear of bringing on the light.

    I guess its got the original air filter in it, I've not changed it and its had two services however not a vauxhall dealers. I got the car at 42000 and its now just over 60000 miles, any opinions from anyone would be appreciated about the need/benifits of changing the air filter, i'm sure i could do it myself.

    P.S. Does anyone know what the little black peice of trunking is that's cable tied onto the air filter housing, i think its protecting a wire or wires. In order to lift the housing i guess i would just have to snip the cable ties then re-attach the trunking with new ties after having changed the filter??, (again its a 2003 Vectra Ele Dti)

    Its abit long winded this message, sorry about that.

    Appreciate any advice or help. Cheers Jim

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Sussex
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hi Jim
    I would more likely say it's the Air Mass Meter thats at fault.. (small sensor just behind the air filter) My old vectra 2.0 DTi had this exact problem. I had the part changed, cost about £100 i think, and it felt like a new car...

  3. #3
    Regular Member AndrewTi's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Guttedsville
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hey Jim!

    Take a quick look at the boost hoses, make sure there's no splits in them and that they are securely attached. As you look at the engine, they are at the front, you can't miss them.

    Let us know how you get on.

    Oh, and when you unscrew the airbox lid, the trunking clips should just drop away, they fit into a shaped recess in the main body of the housing, no need to snip them.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    will do, cheers for that, i'll let you know.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    AndrewTi,

    Hoses seem fine

    wheres the boost sensor, I'll have a look at that next

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Air Box mod & Filter Change
    By themarbleman in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 19th February 2011, 16:37
  2. Oil/filter change
    By Dobs in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 17th January 2011, 00:02
  3. NTS.Oil and filter change.
    By felixx in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 13
    Last Post: 24th July 2010, 19:53
  4. Oil and oil filter change
    By spida_singh in forum Insignia car chat
    Replies: 6
    Last Post: 24th March 2010, 08:28
  5. How 2: Oil and Filter change 3.2
    By killer_bunny in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 1
    Last Post: 5th March 2010, 02:29

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •