User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 8 of 8

Thread: Random Spanner light

  1. #1
    Regular Member dazza-diesel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Random Spanner light

    Firstly I feel a little cheeky posting as ive not had much input to the site for a while but I figured the best people to ask are you guys……

    I have a 02 vectra 2.2DTi and for the past few months ive had a problem with my friend the spanner light, I call it my friend as it seems to accompany me on more journeys than the mrs…….

    After travelling for about 1-1-1/2 at motorway speeds 70-85 (85 while overtaking ) the spanner light comes on…. I pullover switch the ignition off leave it for 30 seconds start the car again and its fine….sometimes, other times it will just come on at random times example M4/A34 junction to Southampton it came on 5 times and if you know the A34 you will know it was a very interesting drive home as there are very few places to stop on the A34. It has also happened while in 5th gear doing 55mph if I then accelerate it comes on then but to be honest that’s if im driving lazy and don’t change to 4th .

    I have done various search’s on the net and found different remedies but non have worked and to make it worse the people that have taken their cars to the local stealers have been unable to pinpoint the problem changing various components with no solution.

    If the stealers change a part to resolve the issue and it does not resolve the issue where do i stand on the cost of the work and further work to resolve the problem????

  2. #2
    Regular Member AndrewTi's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Guttedsville
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Hi Dazza,

    Sounds like what happened to mine to start with. Check all the hoses, both the charge and intercooler for splits.

    Secondly, try the boost sensor, whip the connector off and give the terminals a good clean.

    After that, sorry to say it could be anything. Try getting it Tech 2'd to see if there's any fault codes stored.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    south yorkshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    where is the boost pressure sensor located out of interest.i have a 2.0t petrol and have been having a similar problem with the spanner light coming on.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sheffield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    ditto... where is it located??? I cant see it on my 1.9 CDTi

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Midlands
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    I had this (intermittent spanner light) thing happen on my Signum. Bought a cheap (£30) ELM interface off Ebay to read the codes.

    In my case the codes were to do with the EGR valve. A new EGR valve cured the problem.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sheffield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    could you put up a link to the reader you used, the one my friend had wouldnt read the codes from my car.

    TIA

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Midlands
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    I just looked on Ebay and the one I bought doesn't appear anymore. It is a black metal box with two 9-way 'Dee' connectors and five small LEDs. one of the Dee connectors has a lead that plugs to the connector under the ashtray, and the other one has D-to-D lead which plugs into a COM port on a laptop. There is some white writing on the box which reads: 'Elm 327 Interface Supports all OBDII protocols'

    The software that runs on the PC came on one of those small CDs - it was ScanTool.net V1.13 but you can download a newer version here:

    http://www.scantool.net/?mode=displa...y=ScanTool.net

    I don't think you'll have a problem with any of the readers that come up on Ebay when you search for Elm 327 There seem to be plenty now for less than twenty quid.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    redditch uk
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    the area circled is the boost pressure sensor my advice is to check all the pipes connected to it as they are prone to splitting & pay particular attention to the rubber connecting parts as theese always go hope this helps

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Loss of power, Engine Management Light, Spanner Light
    By Shadrack in forum Troubleshooting
    Replies: 6
    Last Post: 28th April 2013, 11:22
  2. random warning light
    By Allenglish2003 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 17
    Last Post: 18th August 2012, 17:41
  3. Should I Have A Spanner Light aswell as an Engine Light on My Signum?
    By StreetDragster in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 16
    Last Post: 18th August 2012, 11:57
  4. Random Brake light Warning
    By gdansk in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 3
    Last Post: 5th May 2010, 11:34
  5. Random Spanner Light
    By eddie twadds in forum Troubleshooting
    Replies: 7
    Last Post: 17th April 2010, 17:10

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •