User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  1
Results 1 to 7 of 7

Thread: Very High Fuel Consumption

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Dudley
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra C Estate

    Trim : Elite

    Engine : 1.9 CDTI 150BHP

    Year : 2006

    Mileage : 141000

    Default Very High Fuel Consumption

    Guys,

    Note been on here for some time as all things have been good. However, the car is a Vectra C Estate 1.9CDTI with a very high fuel consumption. To give an idea I've just done 89 miles on £40 of motion lotion. Now a few things have happened which may lead to the root of the problem, but I need some expert advice to narrow down the problem.
    1 The turbo was refurbished by Telford Turbo's and runs just fine. It was done because it was passing a lot of oil.
    2 At the same time as doing the turbo I cleaned out the throttle body that was full of oil. Then noticed the wires leading to the throttle body had perished so cut out the bad wire soldered, and heat shrunk to make a good job. Expected to get a management light on but no all was good.
    So, I used the usual software to operate the throttle and the flap moved, however when I look at the position of the flap the feedback doesn't change. So, does the ECU use this feedback for metering air/fuel ratio ?
    Hope you guys can help.
    Last edited by wheelspin; 28th October 2022 at 17:51.

  2. #2
    Regular Member northpole's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Ipswich
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    86 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra C Saloon

    Trim : SXI limited edition

    Engine : 2.0 16v DTI

    Year : 2003

    Mileage : 140000

    Default

    i'd be checking what the state of the MAP sensor is, as you didn't state you've cleaned it.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Dudley
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra C Estate

    Trim : Elite

    Engine : 1.9 CDTI 150BHP

    Year : 2006

    Mileage : 141000

    Default

    Quote Originally Posted by northpole View Post
    i'd be checking what the state of the MAP sensor is, as you didn't state you've cleaned it.
    Thanks for the reply, so checked it this afternoon and to be honest it was cleaner than I expected it to be. Give it a blast with some carb cleaner to remove the oil mist on it and replaced it.

  4. Likes northpole liked this post
  5. #4
    Regular Member northpole's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Ipswich
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    86 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra C Saloon

    Trim : SXI limited edition

    Engine : 2.0 16v DTI

    Year : 2003

    Mileage : 140000

    Default

    Did it solve the problem though?

  6. #5
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Dudley
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra C Estate

    Trim : Elite

    Engine : 1.9 CDTI 150BHP

    Year : 2006

    Mileage : 141000

    Default

    No, it hasn't made any difference to the fuel consumption.

  7. #6
    Regular Member northpole's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Ipswich
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    86 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra C Saloon

    Trim : SXI limited edition

    Engine : 2.0 16v DTI

    Year : 2003

    Mileage : 140000

    Default

    oke so we are going to need some extra information:
    have you blanked the egr?
    have you removed the intake flaps?
    is your exhaust smoking, and if so what is the colour of the smoke?
    when did you change the fuel filter?
    what size wheels are you running and what's the tire pressure ?
    what is the state of the rear calipers and disks?

  8. #7
    Regular Member finn67's Avatar
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : VXR

    Engine : 2.8T

    Year : 2007

    Default

    Your mileage to fuel ratio suggests one thing only, there's diesel leaking somewhere between the tank and the injectors. You'll need a second person here ... Pop the bonnet - remove big plastics to give you a better view ... engine idling ... scour the bay area for any diesel anywhere outside of piping or filter --- nothing? ask your assistant to take it to about 2,000 revs - then 3,000 ... by now, if you have a leak from the injector/seal or leak off pipes then you will be seeing it now. It may only be a small splash at the minute but under torque load driving it could be pouring out ...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cdti 120 high fuel consumption
    By jiffy1986 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 12
    Last Post: 24th April 2013, 11:05
  2. Replies: 1
    Last Post: 22nd October 2012, 07:55
  3. Intermittent high fuel consumption
    By wookie in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 26th April 2012, 22:10
  4. why the high fuel consumption?????
    By richje100 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 27th March 2011, 20:28
  5. Fuel Consumption seems high, Signum 2.0 Deisel
    By Mad_Matt in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 8
    Last Post: 22nd February 2008, 19:14

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •