User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Engine really struggling to run climate control

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    Riga
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Opel

    Trim : Signum

    Engine : 2.8 V6 Turbo

    Year : 2006

    Default Engine really struggling to run climate control

    So here's a problem one in a long line since I've gotten 2.8 Signum last June.

    Basically whenever the climate control is on, regardless if its cold or hot air, the motor really starts to struggle.
    On idle the revs go up and become irregular, it starts shaking, etc.

    For some background, since last summer I've had the alternator restored, then the alternator pulley failed and was replaced. Then last month it was in at dealers, they found that the wire going to the LED daylights had not been properly fastened and was heating up which seams to have messed up the electrical elsewhere.
    The dealer thinks that as result of them daylights wire burning up, the wiring between the alternator and the battery needs replacing. Quoted me 1500 euro for new wiring

    Basically could it just be that the blower fan is done for and is pushing the alternator for more energy than it would normally need?
    The problem only seams to occur when the auto climate is on. Other electricals run fine even seat heating and cooling.

    Anyone seen something like that ?

  2. #2
    Regular Member justin32's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Basingstoke
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra c SRI Facelift

    Trim : SRI

    Engine : 1.9 CDTI 150

    Year : 2006

    Default

    Have you had the charging voltage checked with the CC is on?

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    Riga
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Opel

    Trim : Signum

    Engine : 2.8 V6 Turbo

    Year : 2006

    Default

    Quote Originally Posted by justin32 View Post
    Have you had the charging voltage checked with the CC is on?
    Just checked, the voltage is perfectly within range abt 13.5 with engine on 11.8 when off.

    Also did tried to push the electricals to the limit without CC on, like had all seats heated etc. And that pushed the revs up a bit two, made the engine shake a bit.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    Riga
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Opel

    Trim : Signum

    Engine : 2.8 V6 Turbo

    Year : 2006

    Default

    Another thing, it really drives like crap with CC on, it might be just me, but with CC on it feels really heavy and sluggish.

  5. #5
    VIP-Member Jon1796's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Norwich
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra VXR

    Trim : VXR

    Engine : 28NEH

    Year : 07

    Mileage : 70,500

    Default

    What was V when everything was on.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    Riga
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Opel

    Trim : Signum

    Engine : 2.8 V6 Turbo

    Year : 2006

    Default

    Just the normal 13.5v, that's the strange thing, the alternator and battery seem to be fine

  7. #7
    Midlands - Head case Organiser Dog_Book's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Derby
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    259 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Estate

    Trim : VXR

    Engine : Z28NEH

    Year : 07

    Default

    You say theres a problem with climate control on, how do you turn it off? Mine has full ACC and its on all the time unless i manually switch the fan speed to 0 of course.
    Vectra VXR estate 2007 Sapphire Black
    Teapot Tuned 245/300
    Eibachs B8's, fully loaded factory options

  8. #8
    VIP-Member Jon1796's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Norwich
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra VXR

    Trim : VXR

    Engine : 28NEH

    Year : 07

    Mileage : 70,500

    Default Engine really struggling to run climate control

    Going out on a limb here coil packs and plug gap. If gap is to big and coils are weak she gonna struggle.
    As your asking a lot of ‘V’.


    Sent from my iPad using Tapatalk

  9. #9
    Regular Member fatfred's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Insignia

    Trim : Elite

    Engine : 1.6D

    Year : 2018

    Mileage : 1 hundred

    Default

    Quote Originally Posted by tmf001 View Post
    Just checked, the voltage is perfectly within range abt 13.5 with engine on 11.8 when off.

    Also did tried to push the electricals to the limit without CC on, like had all seats heated etc. And that pushed the revs up a bit two, made the engine shake a bit.

    I would expect around 14V charging.

    Post by @plasma here
    Last edited by fatfred; 11th June 2019 at 06:46.

  10. #10
    Regular Member Sindy's Avatar
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    Yorks
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum

    Trim : Mohican

    Engine : Z20NET

    Year : 2006

    Default

    I'd try a new battery first, shouldn't be as low as 11.8 with the engine off. See if you can borrow a known good battery off a mate before spending anything.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. climate control to dual climate control question
    By dougie89 in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 12
    Last Post: 1st August 2014, 19:25
  2. another climate control
    By Даниил in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 0
    Last Post: 10th December 2011, 19:43
  3. Climate control Help
    By SteveH in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 12
    Last Post: 11th January 2009, 00:23
  4. Climate Control
    By liphook in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 9
    Last Post: 15th December 2008, 04:10
  5. Climate Control
    By shark and mel in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 23rd November 2007, 18:33

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •