User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  2
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 26

Thread: Vectra cdti non start

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Diss
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Sri cdti

    Trim : Sri

    Engine : 1910 16v

    Year : 2007

    Default Vectra cdti non start

    Hi on my Vectra cdti it has been running fine until about 2 hours ago went out in it and then stopped it and left it for half hour and went out to it and it turned over and felt like engine was going to fall out and it started but stopped straight away now turns over and fire but cuts out straight away there is no codes , on my code reader the live data is showing the frp is going crazy is this to do with fuel thanks

  2. #2
    East Midlands - Regional Organiser new boy's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    lincs
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    91 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Design

    Trim : SRI LEATHER

    Engine : 1.9 cdti

    Year : 56

    Default

    Have you checked the wiring on injector plug number 3?
    NEWBOYS MINOR PAINT REPAIRS
    Need minor paint work? wheels repainting? Thinking of colour coding v grill or bootstrip? Plus headlights split and painted.Now split and painting insignia headlights
    https://www.vectra-c.com/forum/showt...-paint-repairs

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Scotland, North East
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Saab 9-3 (Vectra C in disguise)

    Trim : Linear Sport

    Engine : 1.9 TiD 150

    Year : 2005

    Default

    Faulty injector perhaps?
    Plug loose on fuel rail?

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Diss
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Sri cdti

    Trim : Sri

    Engine : 1910 16v

    Year : 2007

    Default

    I'll have look was going fine

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Diss
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Sri cdti

    Trim : Sri

    Engine : 1910 16v

    Year : 2007

    Default

    Hi had look all wiring looks fine I put code reader on and code p0016 cam/crank correlation not present so had look on internet said about timing and I took covers of and put pin in cam and turned over till pin clicked in place and then put crank tool on crank sprocket and lined up ok but on cam sprocket the notch was not lined up and there is no mark on engine to line it up with is this right and could it be sensors thanks

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Scotland, North East
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Saab 9-3 (Vectra C in disguise)

    Trim : Linear Sport

    Engine : 1.9 TiD 150

    Year : 2005

    Default

    What its trying to say is the readings from the crank sensor and camshaft sensors aren't what they should be, by the sounds of it one isn't present
    Check the cam shaft sensor is fully inserted (black front left of engine other side of camshaft sprocket) and undo and reinsert the plug

    Crank sensor is known to fail, its down the back of the block below the starter and may need a mirror to see it. It should be a grey kind colour with a single screw holding it and a plug coming out of the right hand side as you look at it

    More here: http://bestride.com/engine-trouble-codes/P0016 (seems to concur with my take, the readings from the sensors don't correlate to each other - 1 or both are giving readings that don't make sense to the car)
    Last edited by MrF; 5th April 2019 at 21:10.

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Diss
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Sri cdti

    Trim : Sri

    Engine : 1910 16v

    Year : 2007

    Default

    Hi thanks for reply if ordered new cam and crank sensors , but been told that it could be the timing belt as when I checked timing on it I put cam pin in hole and turned crank until I heard pin go click into camshaft the crank tool lined up ok as well , but the cam sprocket mark was at 3.00 o'clock now people are saying that it should be at 1.30 has anyone got diagram how cam sprocket should be thanks it a cdti 16 valve 150

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Scotland, North East
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Saab 9-3 (Vectra C in disguise)

    Trim : Linear Sport

    Engine : 1.9 TiD 150

    Year : 2005

    Default

    the hole can't be changed in position as its part of the cam gear.
    I noticed people saying that repeatedly but it wasn't true for my engine at all.

    What can happen is during say a high speed timing belt snap, the force can break the crank pulley loose of its keyway and it can spin.

    Yours sounds more like sensors though as the ECU error is pointing towards that, basically the 2 sensors should both give readings that would correlate with the other (exactly how I'm not sure) but clearly one or both are outputting gibberish and the ECM is rightly chucking an error to say "something isn't right here at all"

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Diss
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Sri cdti

    Trim : Sri

    Engine : 1910 16v

    Year : 2007

    Default

    Thanks I'm getting new sensors Monday but I will take a look tomorrow as I just bit worried about starting it when got new sensors ,when it first happened I tried starting it but it would not run so had it towed home then next day I went to it and it fired and ran for a second then tried again and it fired up but sounded like it had diesel knock so switched off and started to take bits off I spoke to mate who is vauxhall mechanic and he said that on the code in getting it timing but never replaced sensors with that code ? Plus on 150 bhp engine he said cam timing they us pins not marks

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Scotland, North East
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Saab 9-3 (Vectra C in disguise)

    Trim : Linear Sport

    Engine : 1.9 TiD 150

    Year : 2005

    Default

    thats what I mean, there's a hole in the cam gear that the spring loaded locking pin "pings" into when its lined up.
    The only thing about cam timing that can shift is the correlation between the front and rear cam but thats unusual as they are gear driven (albeit it can happen but its not common)

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Vectra 07 1.9 CDTI 150 no start after dmf change.
    By Talisman in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 25th June 2016, 16:29
  2. Replies: 10
    Last Post: 8th May 2014, 06:59
  3. vectra cdti 8v 2006 won't start
    By Dwing007 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 19
    Last Post: 19th January 2013, 18:25
  4. Vectra cdti 150 won't start
    By K17KRS in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 11
    Last Post: 20th July 2011, 18:38
  5. vectra 1.9 cdti 120 hard to start
    By droops98 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 4th May 2011, 16:45

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •