User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 34

Thread: 1.9 cdti exclusiv Starting problem

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Battle
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 1.9 cdti exclusiv Starting problem

    Hi, I have a 57 plate Vectra 1.9 CDTi Exclusiv. I had a problem with my egr valve a while ago and replaced it thanks to some great posts here.

    Now i have another problem that perhaps someone can advise me on.

    When it's cold, it can take ages to start. I turn the key, wait for the preheat light (yellow curly light) to go off then turn the key to fire it up. It turns over but doesnt fire up for ages, almost to the point where i think i might flatten the battery. Then when it does catch i get a lot of white/grey smoke from the exhaust.

    I have found that when i first turn the key i can hear a low hum, which if i wait for this to stop, the car is more likely to fire up but still can take some time.

    When the weather is warm i don't seem to have this problem and it starts well.

    Any ideas?

    Many thanks in advance.
    Tom

  2. #2
    Regular Member C-Owner's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    South London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Get it checked at an Autoelectrical shop

    1. Battery
    2. Start motor
    3. Glow plugs
    4. Temp Sensor
    5. Move to warm country

    If your starter motor spins any slower than this its defective and will cause cold starting problems.

    http://www.youtube.com/watch?v=xSZ2Hr8lp04

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Battle
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks C-O. I like the sound of option 5 the best.

    I'll get the rest checked out.

    Many thanks

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    norfolk
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra

    Trim : design

    Engine : 1.9 cdti 150

    Year : 2004

    Mileage : 132000

    Default

    Glow Plugs best bet.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    UK
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : z

    Trim : z

    Engine : z

    Year : z

    Default

    Quote Originally Posted by C-Owner View Post
    5. Move to warm country


    Seriously though, as said above. More likely to be glow plugs on the 150 engine

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Battle
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    could anyone give me the link to the thread that shows me how to replace the glow plugs as I can't seeem to find it.

    Many thanks

  7. #7
    Regular Member C-Owner's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    South London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by sleeper341 View Post
    could anyone give me the link to the thread that shows me how to replace the glow plugs as I can't seeem to find it.

    Many thanks
    what engine ?

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Battle
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    1.9 cdti 120

  9. #9
    Regular Member C-Owner's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    South London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Warm engine to normal operating temp.

    Allow to cool 5 mins

    Remove negative terninal from battery and secure it.

    On the inlet manifold
    loosen off egr block
    loosen off fuel compensator block
    This allows easier access down the back of the manifold
    Loosen off the fuel unions and move pipes that block any glow plugs.
    Remove glow plug terminal caps with long nose pliers or if you have small hands go under the manifold and pull off with fingers.

    Use 3/8th deep reach 10mm with 3/8th extension and 3/8th ratchet,
    this stops you using excessive force and snapping a glow plug to easily,
    make sure the 10mm sits flush over the glow plug and square to the head.


    If a plug is tough to remove tighten it slightly then try to remove it, if still tough spray up with penetrating oil, repeat tighten/loosening action.

    If the glow plug is stuck, even though you have undone it from the head, there's coke/gunge on the tip of the plug stopping it from coming out,
    spray throttle body/carb cleaner past the threads to soak the tip of the plug and eventually it will come out,
    don't force it though gently wiggle pull, never start getting impatient at any stage of removing them.


    Quote Originally Posted by sleeper341 View Post
    could anyone give me the link to the thread that shows me how to replace the glow plugs as I can't seeem to find it.

    Many thanks


    http://www.astraownersclub.com/vb/sh...d.php?t=379586
    Last edited by C-Owner; 21st February 2013 at 18:31.

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Midlands
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I have this issue and so did another poster in another thread... she changed battery glow plugs and other bits and it wasn't until she changed the inlet manifold that it cured the problem. Like her I also have had to change the egr, my theory is that the manifold is caked up with soot & carbon that maybe hardens in the cold.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Starting problem on cdti 150 when hot
    By winnie2457 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 24
    Last Post: 14th July 2010, 08:59
  2. 1.9 CDTI starting problem
    By dubsrus in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 27th April 2010, 16:02
  3. vectra 04 cdti 120 starting problem
    By andyman201 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 24th December 2009, 20:15
  4. 1.9 cdti starting problem
    By reptar in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 25th January 2009, 21:37
  5. 1.9 CDTI 120 starting problem
    By SUBJAM85 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 16th October 2008, 11:03

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •