User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: Fan not working - burning smell.

  1. #1
    Regular Member Paul Marsh's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Cheshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Fan not working - burning smell.

    A few days ago, I noticed that when I turned the engine off, the fan was still going, albeit very slowly. I reckon it stayed on until I got back into the car, and was blowing a little stronger. I was worried, as this would be draining the battery. The car runs normally and luckily the battery seemed to be sufficiently charged to start the car.

    However, this morning, I got into the car and noticed a electrical component burning smell and now the fan control is totally dead. Don't think it's the fan, probably the control unit.

    Any suggestions? and anyone knows how/where to access the module? Going to take it to the garage, failing that, or at least make a couple of suggestions...

    p.s. all fuses are ok, and the dial was working on all settings the day before.

  2. #2
    Ex Vec-C Admin ed taylor's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Looking Through a Camera Lens.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Estate

    Trim : Elite

    Engine : 3.2 V6

    Year : 04

    Mileage : 000

    Default

    Sounds like the resistor pack had burn out. It is situated on the side of the fan motor. Is the scuttle panel blocked as water over flow will "short" out the resistor pack.
    There is plenty of info in the subject if you do a search.

  3. #3
    Regular Member Paul Marsh's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Cheshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Just took it out. The unit that attached to the motor comes out ok. Looks like it's melted and the plastic at the bottom. Also water came out, as it shorted out.
    I checked the motor and plugged a 12 v battery in. It works ok, but notice that little/no vented air is coming out.
    Just wondered what the two small wires are on the pack. I know the outer two are power, I reckon they must be a relay supply.
    Thanks

  4. #4
    Regular Member Paul Marsh's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Cheshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Update:
    Just been out now. The scuttle tray thing was clogged up, but the tray was empty. Took it out and a load of crud fell out/
    Hopefully, when I get the new unit, should be ok. Wonder if a service would've been part of the tasks? Should be...
    Thanks for all your contributions. Probably more useful knowledge here than the garage. They can be pretty useless at times

  5. #5
    Ex Vec-C Admin ed taylor's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Looking Through a Camera Lens.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Estate

    Trim : Elite

    Engine : 3.2 V6

    Year : 04

    Mileage : 000

    Default

    I recon there is far more knowlage on here than any VX dealer could impart.
    Best thing though. It is free.

  6. #6
    Regular Member Paul Marsh's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Cheshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I agree. Had a mis-firing on my other Vectra 1.8 petrol. They replaced the coil pack, but still mis-fired. I said it was misfiring on Cyl 3. Happens it was a faulty spark plug, not the coil pack.They plugged their computer in and guess: it was mis-firing on Cyl 3. I know, because I heard it!
    Waste of £200... Didn't go back there again!

  7. #7
    VIP-Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats



    Engine : Z18XER


    Default

    Make sure pollen filter is dry

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    stratford upon avon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra c

    Trim : ls

    Engine : 1800 non vvt

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    you might hear a squeak every time you put the heater on now

    just keep an eye on it

    the water tends to rust the inside of the blower motor

    as above the pollen filter will be soaked so a new one at the dealers is about 11 pounds inc vat

  9. #9
    Regular Member Paul Marsh's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Cheshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    The car's going in for service next week, so will be replaced then. Seems dry, probably accumilated water, due to the recent very wet days and not been using the car much, due to using work's vehicles instead.
    Hopefully it should arrive tomorrow and be back in business. Having to run the fan off a 12v battery next to me is annoying, if the window mists up, but at least it works...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Burning Smell
    By Tam80 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 13th April 2011, 11:36
  2. burning smell
    By mace in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 7th December 2010, 21:47
  3. burning smell!
    By MARK RC in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 5
    Last Post: 1st June 2010, 19:13
  4. Hmm What's that burning smell?
    By Stevel in forum The 'Off Topic' room
    Replies: 10
    Last Post: 9th March 2009, 21:22
  5. got my sri!!! burning smell!!
    By vectramad in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 24
    Last Post: 4th September 2008, 21:54

Visitors found this page by searching for:

vectra burning smell and then battery flat next day

vectra burning smell and then battery flat next day site:www.vectra-c.com

vectra 1.8 fan control

Insignia burning smell when fan heater is on

corsa c heater motor burnt out

corsa c electrical burning from vents

corsa c heater control dial burnt out

fan not starting burning smell

fan stopped burning smell

vauxhall astra burning smell when heating on

corsa c heater starting to smell

fan motor burning smell not working

corsa c heater blower stopped working smell.of burning

burnt plastic smell vectra

i was reversing my vectra an you can smell burning from front end when on heater

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •