User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 8 of 8

Thread: 30000 revs spanner light .limp mode .vectra 2.0 dti 2004

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    bath
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra 2.0 dti saloon



    Year : 2004

    Mileage : 174000

    Default 30000 revs spanner light .limp mode .vectra 2.0 dti 2004

    HI All
    Looking for help for an ongoing problem
    2004 Vectra c 2.0 dti
    Car drives fine if kept under 3000 revs , hit 3000 revs and the spanner light comes on (limp mode ?) no other lights . turn ignition off ( bump start ) -light goes out continues to drive fine unless you hit 3000 revs again , when on the drive and out of gear it will happily rev to near red line
    I have cleaned the egr valve ,cleaned boost sensor
    I have had it on op-com and no faults registered except low voltage on glow plug .
    Thanks in advance for any replies
    Dave

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Could this be turbo over boost? If the VGT vanes in the turbo exhaust turbine housing are sooted-up and sticking in the closed position then an over boost condition will occur at high engine speeds.

    As you say car is fine at low revs (vanes need to be closed for max possible boost) but should open as engine speed increases. It's unlikely that over boost would occur with vehicle parked as engine needs to be loaded to really "work" the turbo.

    Can you see if the actuator on the turbo is moving freely; this would indicate whether or not the vanes are stuck What are the MAP readings like when limp home is triggered?

  3. #3
    New Member
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    bath
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra 2.0 dti saloon



    Year : 2004

    Mileage : 174000

    Default

    Many thanks
    Will check the actuator tomorrow , If I can figure out how to use the op-com I purchased recently might be able to get some readings myself ?
    Dave

  4. #4
    Regular Member Signum-Steve's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Cramlington Northumberland, V6 Jaguar S-type Sport
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Jaguar S-Type V6

    Trim : Sport

    Engine : Petrol

    Year : 2003

    Default

    Check all of your vacuum pipe work as the rubber elbows and connectors perish and split. Also check the boost pipework for splits the pipework from the inter cooler to the TB inlet. Have someone rev the engine hard while you listen for splits. The boost pipe will expand when booted. This is a very common fault on the DTI and the simplest to fix. No faults will be registered with these pipe work faults. leave your turbo alone until you have done/ruled out the simple stuff first.

  5. #5
    New Member
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    bath
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra 2.0 dti saloon



    Year : 2004

    Mileage : 174000

    Default

    Appreciate the help given and have checked for leaks on pipes but none found, The only air pressure I could feel seemed to the coming out of the back of the silver round thing ( looks like the old advance / retard unit ) on the back of the actuator , which has a thin black pipe going to a bit on the air filter ?
    look forward to any more information
    Thanks
    Dave
    Last edited by davemander; 18th February 2013 at 15:38.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Found this info on a yahoo answer page (just copied and pasted) - possibly some things you could check here:

    P0234 Boost Pressure Control Circuit Positive Deviation. (The boost pressure is too low)

    I have had a few Zafiras that triggered this code due to the oil level being too low. Have you checked the oil level.
    It is critical on a engine driven vacuum pump not to let the oil level get too low or the vacuum pressure will drop below 10hg. When the oil level is max the level will double to almost 20hg of vacuum pressure.

    My advice like i said before get the Vacuum system checked with a vac gauge. If the vacuum pump/ brake servo pump isn't holding 20hg of pressure when you have the correct oil level then the pump will need replacing.

    The Waste gate could be stuck open causing loss of boost this is controlled by the waste gate actuator that is vacuum controlled this is why i would check the vacuum first.
    If there is no vacuum present the waste gate actuator wont open. The waste gate is located in the turbo/ egr intake port to see if this is stuck the turbo charger will have to be removed. You can test the Actuator rod manually with the engine running: looking at the turbo you should see a metal threaded rod that connects to the turbo one end via a pivoting joint the other end is the actuator. You can gently try to move the rod with the engine running if the rod is easily moved then there is no vacuum present. If the rod is hard to move then the correct vacuum is present then indeed the fault will then may be caused by the waste gate flap being stuck open. When the flap is stuck open the engines tone will sound louder as similar to a transit diesel when under load.

  7. #7
    New Member
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    bath
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra 2.0 dti saloon



    Year : 2004

    Mileage : 174000

    Default

    HI
    Checked oil level and still at max level, but I have noticed that when I drive up a hill and hit the throttle the engine tone does change and sounds a lot louder similar to loud tappet noise I used to get on my old petrol Astra when low on oil . will now sort out a pressure test as you advise ,
    will post when I have some answers
    Thanks
    dave

  8. #8
    Regular Member DTi Elite's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    county durham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : Elite

    Engine : 1.9 cdti 150

    Year : 2007

    Mileage : 145k

    Default

    take the engine cover off & have a good check of the boost hose that comes to the top of the engine , these have a habit of splitting just under the cover .
    failing that you need to check all the vacuum pipes .

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 04 2.2direct spanner light and limp home mode
    By ScottyV6 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 19
    Last Post: 4th June 2011, 13:45
  2. Spanner Light but no Limp Mode
    By GazVXLINE170 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 31
    Last Post: 28th July 2010, 13:07
  3. limp home mode but no spanner light??
    By mick 1986 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 5th April 2009, 12:22
  4. Replies: 33
    Last Post: 30th December 2008, 19:08
  5. spanner light on 2.2 dti and goes in to limp mode
    By thelad in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 14th March 2008, 21:48

Visitors found this page by searching for:

vectra c 2.0 dti limp mode when revved

vectra c 2.2 dti spanner light

vectra 2.0dti eleite limp mode 2004

vectra cdti spanner light cant rev

vauxhall vectra 2.2 dti limp mode

vectra c engine light limp home

car with spanner warning light at high revs

limp mode high revs zafira A 2l dti

vectra c sri 150 stops at 3000 revs no fault light

vauxhall vectra goes into limp mode at 3000 revs

vectra rattle then limp mode

vectra spanner light and revs jitter

vectra c spanner light and limp mode

vectra low boost in sports mode

vectra spanner light comes on at high revs

vectra spanner light at high revs

vectra dti spanner light limp loud

limp mode high revs

vauxhall vectra c 2.0dti 2004

vauxhall signum 03 2.2dti spanner light white oil can in it wot is this

vauxhall vectra 2.0dti too much oil limp mode

vectra c spanner light when higher revs

vauxhall vectra c 2.0 dti bad starting and limp mode high Revs

2004 vectra 2.0 dti ls in limp mode

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •