User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 10 of 10

Thread: no hot air out of heater. please help!!!

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    redcar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default no hot air out of heater. please help!!!

    Basically I replaced the thermostat on my car about 6 weeks ago. Had a few problems when fitting but sorted them out in the end.

    The heaters have been working fine and temp gauge fine but went in car yesterday and no hot air coming out. Tried bleeding system bit still cold. Any suggestions?

  2. #2
    VIP-Member puppet's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    East Ayrshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Does sound a bit like an air lock. All I would normally do if I've had the rad drained is fill it up, start he engine, put the heater on warm and run it up to temp. Usually I leave the expansion bottle cap off, and give all the various rad hose a bit of a squeeze as it warms up to try and help force any air out of the system. Never failed yet.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    redcar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    I just don't get why it would get an airlock all off a sudden. I've tried running it for 20 minutes and bled the nipple but still no look

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    redcar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    One thing I have noticed is that all the pipes are warm apart from the one going to the radiator. What would this indicate?

  5. #5
    Regular Member macdad's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    East Midlands
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    This indicates you have an air lock me old fruit,if all else fails you will have to drain back off again and refill ...open up the heater controls to hot, look at the bulkhead and remove the right hand heater matriix hose ,start to refill slowly and as soon as you see coolant coming from the disconnected hose quickly refit and continue to refill and keep squeezing the rubber hoses to the rad,this should dispel any air as you refill..good luck with it.
    Dont undue the filler cap on expansion tank you need to pressurize the system ,run engine and just keep unscrewing and tightening as you go along,kep running until the fan kicks in
    Last edited by macdad; 17th November 2012 at 19:36.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    redcar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Ok ill give that a go tomorrow mate

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    UK
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Have you tried removing the bleed screw with the engine running and the heater temp turned up full? Allow air to escape there?

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    redcar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by tony-1977 View Post
    Have you tried removing the bleed screw with the engine running and the heater temp turned up full? Allow air to escape there?
    Yeah that's what I tried yesterday but didn't seem to work

  9. #9
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Also try squeezing the pipes, to move the airlock along.

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    redcar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Right I bled all the system earlier squeezed pipes to get rid of air locks and didn't work so was out of ideas so whilst out earlier on I just decided to turn the heater gauge to cold and then back to hot and heard a little click and bingo all hot air started coming out so it's all working but don't know what the problem could have been lol

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Heater fan
    By ibbo in forum Bodywork & Interior
    Replies: 0
    Last Post: 22nd September 2011, 20:19
  2. heater
    By keith_johnson1967 in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 1
    Last Post: 14th February 2011, 22:30
  3. heater is on way out i think
    By dan1983 in forum Bodywork & Interior
    Replies: 3
    Last Post: 30th January 2010, 13:53
  4. pre-heater
    By andrew m in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 0
    Last Post: 31st October 2008, 21:51
  5. Heater Help PLEASE!!
    By jay146 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 9
    Last Post: 12th December 2007, 18:06

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •