User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: Smokey Engine - Advice needed

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Heanor, Derbyshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Smokey Engine - Advice needed

    Evening guys,

    Looking for some help with my 54 plate Y30DT

    This morning on the way to work i had to queue for about 20mins. After setting off and then stopping at the next set of traffic lights there was a huge plume of smoke from the back, switched the engine off, restarted and everything fine so drove the 5 miles further to work.

    In the car park there was a small amount of smoke from the exhaust looked greyish with maybe a tinge of blue.

    fast forward to this evening and i started it, again a small puff of smoke, set off checking mirrors and nothing at all.

    Stopped a couple of times on way home and no smoke at all, then towards home again had to idle for 5 mins or so and upon pulling up at home there was smoke coming from the exhaust again greyish maybe a tinge of blue (the GF said she thought it was grey).

    The same happened around 3 weeks ago.

    Any ideas what could be causing this as it is driving me insane.

    Checking the oil level on the dipstick it hasn't dropped at all in a good few weeks.

    So any ideas what could be going on? or am i worrying unnecessarily.

    Matt

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Heanor, Derbyshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Just to add, no spanner light, i use ESSO fuel and oil was changed in july for the vx recommended stuff.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Heanor, Derbyshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Anybody got any thoughts on this?

    It was smoking again on idle tonight on the way home although i didnt have to queue but as soon as i set off there was nothing to see in any headlights?

    getting confused now.

    Any help appreciated.
    Matt

  4. #4
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Does it have a DPF and was trying to do a regen??

    Has your mpg reduced lately?

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Heanor, Derbyshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Ben50n View Post
    Does it have a DPF and was trying to do a regen??

    Has your mpg reduced lately?

    No DPF as far as i am aware and no noticeable drop in MPG

  6. #6
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Any drop in engine oil level or water level or brake fluid?

    Silly question, you havent been power washing your car and filling the exhaust with water?

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Heanor, Derbyshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Ben50n View Post
    Any drop in engine oil level or water level or brake fluid?

    Silly question, you havent been power washing your car and filling the exhaust with water?
    No drop in oil or water, not checked brake fluid. No car hasnt been washed in 4 weeks

  8. #8
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Sorry not a diesel man myself, if there isnt any fault codes, can only suggest worn injectors or maybe problems with boost pipes leaking??

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Heanor, Derbyshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Ben50n View Post
    Sorry not a diesel man myself, if there isnt any fault codes, can only suggest worn injectors or maybe problems with boost pipes leaking??
    Really appreciate your help, i will get it booked in to a garage but dont want to be taken for a turbo if it is something else causing the problem.

  10. #10
    Regular Member Celes's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Slovenia, Koper
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    If this is the only issue you're having I'd advise you to wait until it gets worse (judder, knocking). It does seem to point towards a worn injector...how bad does it smoke under load?

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help advice needed
    By galway1 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 5
    Last Post: 6th May 2012, 22:58
  2. Needed CDTI 150 Engine Advice
    By tilleyedie in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 13th February 2011, 23:12
  3. Advice needed please :)
    By edwardabud86 in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 8
    Last Post: 30th January 2011, 16:03
  4. help and advice needed
    By ahaz123 in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 1
    Last Post: 24th February 2010, 02:35
  5. Big time engine trouble & advice needed !!
    By The Pipsqueak in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 29th December 2009, 14:31

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •