User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 35

Thread: cleaned dpf but now got no boost

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default cleaned dpf but now got no boost

    Hi all, I have 2006 sri 150 diesel, which recently broke down, spanner light on, and would not start full stop. Recovery man read codes stored and only on there was p2279 which he said was air intake system leak which he could not fix at road side, after looking at some forums for advice I cleaned the egr valve, boost pressure sensor, and checked all the vac and boost pipes all seem ok. I then removed the DPF filter and again following advice cleaned out all the soot and refitted. The car now starts up but there appears to be no boost, as there is a lack of power, there is also a kind of whistling/ humming sound coming from around the turbo unit which is audible from inside the car so is quite loud. If driven on the motorway spanner light comes on and the fault stored says p1901-75 Particulate sensor high differential pressure. Any advice on sorting this would be appreciated guys,
    Ps the car had no problems with boost, before I cleaned the dpf have I done something wrong maybe ???

  2. #2
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    219 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    sounds like the dpf is still blocked up and the engine is struggling to breathe..
    Plasma's Tech2 services are now partially open and able to provide services



    Come Join our new forum Insignia Owners.com for all your Insignia chat and needs

  3. #3
    North West Regional Organiser paulvectrac's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    morecambe
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra

    Trim : vxr

    Engine : 2.8 v6 turbo

    Year : 2007

    Default

    Dpf is fooked Mate had a Mazda with same problem today wiped it out software on out it went get it removed matey
    Vectra vxr custome remaps egr deletes dpf and diagnostic work all remaps are custome bench tuning avalible all genuine equipment PM for info

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Caerphilly
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : saab 93 tid(150)

    Trim : sport

    Engine : 1.9 z19dth

    Year : 2005

    Mileage : 63000

    Default

    As above, assuming you used a jetwash, theres prob a build up of water still in there mabe, im pretty sure that the honeycomb centre of a dpf has small passages that are alternately blocked so only draining it one way might trap some water in, just an idea mind, try letting it tick over for a bit it, it might burn off any residual water if any

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks for the replies guys, I did soak the dpf in alloy wheel cleaner overnight then used pressure washer until i could see no more crud come out of it, when I first ran it there was some steam coming fron the exhaust but that cleared up pretty quick, I have done about 200 miles since doing the dpf and all that time it drives like a non turbo car, would a blocked semi blocked dpf allow the car to start and run ok but not allow any boost ???

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Caerphilly
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : saab 93 tid(150)

    Trim : sport

    Engine : 1.9 z19dth

    Year : 2005

    Mileage : 63000

    Default

    Did you make sure you refitted the temp sensor and both pressure sensor pipes, if so i'd double check the two pressure sensor pipes/tubes as they can pop back off

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Yes they are all fitted mate

  8. #8
    Regular Member C-Owner's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    South London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    There's no such thing as "cleaning" a dpf its impossible to do it correctly.

    Best options

    In order of recommendation.

    1. Completely remove the honeycomb re-fit the unit and get a remap with the dpf off.

    2. Get a dpf replacement straight through pipe made and have the sensor and pipe work removed and remap dpf off.

    3. Drill holes through the dpf re-fit the unit.

    4. Fit a new dpf.
    Last edited by C-Owner; 13th September 2012 at 19:23.

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Caerphilly
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : saab 93 tid(150)

    Trim : sport

    Engine : 1.9 z19dth

    Year : 2005

    Mileage : 63000

    Default

    You could check your exhaust for any leaks working from your dpf all the way to the pre-cat because when a dpf cloggs it causes quite a bit of back pressure and possibly found a weakness in your exhaust somwhere at the front, as you said you got some loud noises coming from that area, have you noticed any fumes smell from that area when engine is on?

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Nottingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I have checked for leaks and there is none, however I have been searching this forum for possible answers and found one which said if I remove the vac hose off the solenoid on the slam panel to see if the noise dissapears, did this and noise did dissapear, not sure what that means as there was no answer to the rest of the blog ?? still confused, thanks for the replies guys

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. One cleaned Boost Sensor......
    By signum_1.9 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 20
    Last Post: 20th August 2012, 00:22
  2. Just cleaned my boost sensor
    By bigdave1701 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 12
    Last Post: 30th July 2011, 19:43
  3. Just cleaned my egr and boost sensor !!
    By renton608 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 2
    Last Post: 17th January 2011, 17:32
  4. egr/boost cleaned
    By tomo610 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 3rd October 2010, 13:19
  5. cleaned boost sensor and still shows over boost
    By chowwie in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 14th November 2008, 09:23

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •