User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: 2.8 Veccy loosing coolant!

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 2.8 Veccy loosing coolant!

    Hi guys,

    Let me give you a quick bit of background....

    A few weeks back my car started misfiring on cylinder 5(Checked fault code). It was misfiring quite badly whenever I gave it any sort of beans at all. Thing is, it could seem fine one minute, then I press the go pedal a bit much and it misfires badly (Engine light etc... juddering) and it would keep doing that until I turn off and on. After that its fine again. So its not a constant misfire like id expect from a mechanical problem.

    2 weeks later I had my mechanic put a set of NGK Iridium plugs in for me, gapped at .8. He also swapped coils 5 and 6 around so that if the coil was faulty, I would get a fault code for cylinder 6 if it was still misfiring.

    After the work, the car is still misfiring but not as much, only under high rev's and if I give it a lot of welly. Infact, it almost seems random as I have booted it all the way upto 130 and it still didnt misfire to the extent it was before the plug change.

    What I also notice however is a fair loss of power (Which i beleive is a typical symptom of a misfiring car).

    But the plot thickens....

    Last week I started the car up in the morning and noticed a low coolant warning light. This light went away when I turned the car off and back on. But then I started the car again after work and it was back.

    I checked the water and sure enough the expansion tank was empty and the car drank a good litre or 2 before it came back up into the expansion tank. I havn't seen any drips from under the car.

    Now that was Thursday. I got up for work this morning and got in the car, coolant light is on again and sure enough i needed to put more water in the system. About a litre I would say.

    I have a new coil ready which is going in tomorrow when my mechanic looks at it.

    The question I have is, the coolant loss has only started happening since the new plugs went in and the coil was swapped around. So does this sound like a case of something not back on right, therefore causing a leak?

    The fact that the car isnt misfiring enough to get me a warning light and error code makes me think its a dodgy electrical part (I.E. Coil pack). Sound about right?

    Any input would be greatly appreciated!

    Cheers

    Tom
    Last edited by the_rocker; 30th July 2012 at 09:43.

  2. #2
    Forum Moderator soulman's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    VOTING UKIP IN AVELEY
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall

    Trim : Astra Twin Top

    Engine : 1.9cdti

    Year : 07

    Default

    mine looses a bit of coolant at the header tank ...when running hot it seeps out of the top pipe....but it certainly isn't loosing coolant like yours ...
    not sure why yours is >>> no mechanic

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    stratford upon avon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra c

    Trim : ls

    Engine : 1800

    Year : 04

    Mileage : 128000

    Default

    check to see if you have a leak around the waterpump

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by vectra ste View Post
    check to see if you have a leak around the waterpump
    Whereabouts is the water pump?

  5. #5
    Regular Member Graham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Macclesfield
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Focus

    Trim : Titanium

    Engine : 1.6 TDCI

    Year : 62

    Mileage : 9K

    Default

    Head gasket? Have you checked your oil level and for any sign of white foam at the oil filler cap?

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Graham View Post
    Head gasket? Have you checked your oil level and for any sign of white foam at the oil filler cap?
    No white foam and oil level is fine. Not lost a drop since I last changed the oil it looks like.

    Surely if my head gasket was going, I'd notice the drive being affected a lot more?

  7. #7
    Regular Member Graham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Macclesfield
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Focus

    Trim : Titanium

    Engine : 1.6 TDCI

    Year : 62

    Mileage : 9K

    Default

    Just a thought. But if head gasket gone, wouldnt that give you loss of power and loss of coolant.


    Your loss of power or misfiring is happening at full power when your nailing it. This is when the pressure in the engine is ats its greatest. This is when the gasses are escaping causes a misfire.

    Might be wrong.
    Last edited by Graham; 30th July 2012 at 10:18.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    stratford upon avon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra c

    Trim : ls

    Engine : 1800

    Year : 04

    Mileage : 128000

    Default

    Quote Originally Posted by the_rocker View Post
    Whereabouts is the water pump?
    under the cambelt area

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Graham View Post
    Just a thought. But if head gasket gone, wouldnt that give you loss of power and loss of coolant.
    More than likely and if it has. Im going to set the car on fire and drive it into a lake.

  10. #10
    Regular Member Graham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Macclesfield
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Focus

    Trim : Titanium

    Engine : 1.6 TDCI

    Year : 62

    Mileage : 9K

    Default

    Quote Originally Posted by the_rocker View Post
    More than likely and if it has. Im going to set the car on fire and drive it into a lake.
    Wooo. Dont do that, your pollute the lake.

    Its not that expensive to get the head gasket changed. It might not even be that, Only my very little lack of knowledge i have.

    Just worth getting a garage to do a compression test.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Loosing Coolant
    By Coupe2T in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 17
    Last Post: 2nd April 2012, 10:03
  2. loosing engine coolant
    By pud wayman in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 25th March 2012, 10:16
  3. loosing engine coolant
    By pud wayman in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 13th March 2012, 09:14
  4. Loosing coolant on my 3.0DTi
    By Maurice in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 16th September 2010, 22:06
  5. loosing coolant oh oh
    By toast in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 21st June 2010, 22:03

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •