User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 5 of 5

Thread: Blue Smoke

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Wexford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRI

    Engine : 1.9 150

    Year : 2006

    Mileage : 146,000

    Default Blue Smoke

    Well folks, i have a 2005 vectra cdti 150 about 3 months now and was fine up until 2 days ago when i noticed alot of blue smoke from the exhaust. Now it only happens if i leave the car idle for a good few minutes and then go to drive or even rev it and then it clears again after about 20 seconds of driving. Aslong as im driving its fine no smoke atall, i even got a friend to drive it today as i followed and after letting it idle for a while he drove off ahead of me and there was a fair amount of smoke and then it cleared off and even driving it well out in every gear there wasnt one bit of blue smoke just the usuall very slight sight of black hardly anything though. The car hasnt used a drop of oil since i had it. The only work i did on the engine was a new stat and the linkage was off the swirl flaps so i stuck them all in the open position about 2 weeks after i bought it. Theres no em light on and the car is driving perfect apart from a slight hesitation for a split second on acceleration sometimes when i drop the boot, (i think that could be EGR valve) but other than that pulls good the whle way through the rev range, just a bit worried about the smoke now though....

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : Design

    Engine : 1.9CDTi

    Year : 2005

    Mileage : Lots

    Default

    Could be a couple of things causing that for now. Valve stem seals (but this would give a big cloud when starting the car and nothing after unless they've failed completely which is unlikely) or a little bit of oil blowing by the turbo. If you take off the boost hose closest to where it joins the engine air intake, is there much oil in there? A little bit is ok.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Wexford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRI

    Engine : 1.9 150

    Year : 2006

    Mileage : 146,000

    Default

    no smoke on startup or driving atall, it only starts to come out when left to idle for a few minutes... i will check the boost pipe soon as i get a chance, but i remember when i had the boost pipe off changing the stat there was a fair amount of oily soot, and i even had to take the boost sensor out and soak it in petrol and use a tooth brush on to clean it up it was completely crusted up with hard soot. What i did notice after i stuck the swirl flaps open is there seemed to be oil leaking through them and laying around the area around them...

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Wexford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRI

    Engine : 1.9 150

    Year : 2006

    Mileage : 146,000

    Default

    Any ideas??? on looking at it further i would say the smoke is more of a white/blue colour than the usuall blue when a cars burning oil... Still not a drop of oil or water used either

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Wexford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRI

    Engine : 1.9 150

    Year : 2006

    Mileage : 146,000

    Default

    nobody know any ideas what this might be? its still happening only when left to idle and checked it today and still not down a drop of oil!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. blue smoke
    By Swedge in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 28th October 2012, 13:09
  2. blue smoke
    By King of Lead in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 11th March 2012, 23:32
  3. Blue smoke/Chugging!.
    By the-wizard in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 10
    Last Post: 28th July 2011, 18:21
  4. blue smoke
    By matt.d in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 26th June 2011, 11:34
  5. 2.2 blue smoke
    By pyper_honda in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 3rd August 2009, 22:52

Visitors found this page by searching for:

blue smoke when revving vectra c petrol

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •