User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 8 of 8

Thread: 1.9 16v cdti sometimes starts very poorly when warm help plz?

  1. #1
    Regular Member rozzer2006's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra

    Trim : VXR

    Engine : 2.8 v6 Turbo

    Year : 2008

    Mileage : 69k

    Default 1.9 16v cdti sometimes starts very poorly when warm help plz?

    Ok the problem is that when warm the car 8 times out of 10 starts poorly taking a few seconds to run its self, but runs fine with plenty of power once started. Ive changed all filters and starts fine when cold, there is another problem i'm not sure is related, whem i'm stopping and dip the clutch at about 5 mph the engine dips below idle and returns to normal when ive stopped. Its been into vx beforw for that problem but no problems found, anyone had these issues?
    Thanks guys! :-)

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Horsham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hi , not sure if this will be the same fix for yours but I had a similar issue with mine (only had it a few weeks) and it was a pig to start once warm but fine from cold. I found that after I'd cleaned the EGR valve, and boost sensor on the back of the inlet manifold and fitted the fiat EGR valve blanking gaskets that mine is almost perfect at starting. It still catches me out once a day maybe out of 7-8 starts but is miles better.

    Might also be worth putting some carb cleaner through your thottle inlet too as mine was gummed up with loads of oil residue, presumably sucked through with the high crankcase vacuum that i hear these are fairly typical of.


    HTH.

  3. #3
    Regular Member rozzer2006's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra

    Trim : VXR

    Engine : 2.8 v6 Turbo

    Year : 2008

    Mileage : 69k

    Default

    yeah a cleaned the boost sensor was quite oily and dirty, need to clean all the other bits. thanks for the info.

  4. #4
    Regular Member alcutler's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    East Midlands
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra c 1.9cdti 120 estate

    Trim : design



    Default

    Have you considered your starter motor - does it sound as though it is turning the engine over fast enough - several previous posts on starter motor problems

  5. #5
    Regular Member Critch's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Mk1 renault scenic... I know I know but it drives

    Trim : Basic

    Engine : 1.6 16v

    Year : 2003

    Default

    What's your battery voltage?
    'what does it drop to when cranking?

  6. #6
    Regular Member alcutler's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    East Midlands
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra c 1.9cdti 120 estate

    Trim : design



    Default

    Quote Originally Posted by Critch View Post
    What's your battery voltage?
    'what does it drop to when cranking?
    Yes - sorry - I was going to say before doing anything check your battery and charging system before doing anything.

  7. #7
    Regular Member rozzer2006's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra

    Trim : VXR

    Engine : 2.8 v6 Turbo

    Year : 2008

    Mileage : 69k

    Default

    yeah, al check it but the battery is glowing green it sounds as if theres plenty of juice and it stars fine when cold and most of the time when warm, its only done 50 k, my mums audi a4 had a problem with the starter motor but it just sounded sluggish mines sounds as if it starts for a split second and cuts out also that other idle problem i mentioned i think it might be something to do with the idle control some valve or sensor or somthing al take some readings later today and post them. also i ment to mention when it does this i hear like a crunching noise, i think its somthing to do with this starting problem when it doesn't start properly i think its messing with the starter clutch if that makes sence. thanks guys

  8. #8
    Regular Member rozzer2006's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra

    Trim : VXR

    Engine : 2.8 v6 Turbo

    Year : 2008

    Mileage : 69k

    Default

    like crunching against the flywheel if u follow? al do a video if i can get it to do it.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cdti 150 starts and stalls
    By srbrian in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 5th January 2013, 21:42
  2. Poorly Cdti V6
    By Mick B in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 12
    Last Post: 9th August 2012, 20:43
  3. Poorly 1.9 CDTi
    By chockymonster in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 5th January 2011, 20:15
  4. 2.2 direct engine starts cold but doesn't warm?
    By barnesy in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 19th December 2010, 12:09
  5. 1.9 cdti (120) funny smell on first starts ?
    By Vectra-c-SRI in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 12
    Last Post: 4th November 2008, 00:01

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •