User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: EGR Issues

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default EGR Issues

    Hi guys, although I no longer have my Signum, I have recently purchased a 2006 Saab 9-3 1.9 TID (150) Auto. It has 81k on the clock

    I've been having an EGR related issue (the usual hesitation at low revs) so I took it off, cleaned it and refitted it.

    On refitting it, there was still a bit of hesitancy so I stripped it off again and found the valve was still sticking slightly. After a further clean, and its now as clean as I can get it (although not as clean as I would like).

    Its going for a 400 mile motorway run next week which should help clear it out, but if the problem persists am I looking at a new EGR valve or are there any other issues that may be causing it? There are currently no fault codes either, so not sure where else to look.
    Attached Images Attached Images

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    PS - the above pic is the before pic - I've got an after pic but the file size iss too large to attach

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Caerphilly
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : saab 93 tid(150)

    Trim : sport

    Engine : 1.9 z19dth

    Year : 2005

    Mileage : 63000

    Default

    Quote Originally Posted by signum_1.9 View Post
    Hi guys, although I no longer have my Signum, I have recently purchased a 2006 Saab 9-3 1.9 TID (150) Auto. It has 81k on the clock

    I've been having an EGR related issue (the usual hesitation at low revs) so I took it off, cleaned it and refitted it.

    On refitting it, there was still a bit of hesitancy so I stripped it off again and found the valve was still sticking slightly. After a further clean, and its now as clean as I can get it (although not as clean as I would like).

    Its going for a 400 mile motorway run next week which should help clear it out, but if the problem persists am I looking at a new EGR valve or are there any other issues that may be causing it? There are currently no fault codes either, so not sure where else to look.
    Does it hesitate when you demand power or hesitate while crusing?

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    When pulling away from a stop there is a hesitancy, but it seems fine on the motorway when I boot it - it seems to pick up fine then.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Caerphilly
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : saab 93 tid(150)

    Trim : sport

    Engine : 1.9 z19dth

    Year : 2005

    Mileage : 63000

    Default

    Quote Originally Posted by signum_1.9 View Post
    When pulling away from a stop there is a hesitancy, but it seems fine on the motorway when I boot it - it seems to pick up fine then.
    I too got the 93 tid 150 (manual) does the egr move freely after you cleaned if so have a read of my thread on cure for the flat spot hesitation fella

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Richard.roberts View Post
    I too got the 93 tid 150 (manual) does the egr move freely after you cleaned if so have a read of my thread on cure for the flat spot hesitation fella
    Both the solenoid and valve seem to move freely after the 2nd clean. I'll take a look at your other thread. Cheers

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I've read your thread with interest..... I'm a little rusty on this engine as Its been 3 years since the Signum went - where can I locate that apparently troublesome part in your thread?

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Caerphilly
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : saab 93 tid(150)

    Trim : sport

    Engine : 1.9 z19dth

    Year : 2005

    Mileage : 63000

    Default

    Quote Originally Posted by signum_1.9 View Post
    I've read your thread with interest..... I'm a little rusty on this engine as Its been 3 years since the Signum went - where can I locate that apparently troublesome part in your thread?
    Its under the bonnet catch on the slam panel, if you follow the little vac pipes to the front of the engine you'll find it tucked underneath

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Richard.roberts View Post
    Its under the bonnet catch on the slam panel, if you follow the little vac pipes to the front of the engine you'll find it tucked underneath
    Thanks for that - I'll take it for a run after the latest EGR clean in the morning - if I dont get any progress I'll try that fix - I'll also do the airbox mod and see what else is possibly lurking around in there.

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Caerphilly
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : saab 93 tid(150)

    Trim : sport

    Engine : 1.9 z19dth

    Year : 2005

    Mileage : 63000

    Default

    Quote Originally Posted by signum_1.9 View Post
    Thanks for that - I'll take it for a run after the latest EGR clean in the morning - if I dont get any progress I'll try that fix - I'll also do the airbox mod and see what else is possibly lurking around in there.
    No worries mucker let us know how it goes cheers

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. A few issues..........
    By matt_6436 in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 2
    Last Post: 20th October 2012, 11:15
  2. GID issues
    By kensbey in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 3
    Last Post: 11th May 2011, 17:46
  3. Issues!
    By Danwells72 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 6
    Last Post: 29th April 2011, 01:13
  4. Would I have any issues with...
    By n_hudson in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 2
    Last Post: 24th August 2008, 19:07
  5. mp3 issues with cd 70
    By jeff_g in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 1
    Last Post: 6th June 2008, 22:27

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •