User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: Engine light on

  1. #1
    Regular Member JayF's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Engine light on

    1.9 CDTi 150 SRi 61000 miles.

    My engine light came on yesterday and now won't go out.

    It still drives perfectly and MPG is still in the 50's.

    Is there anything I can check before I book it into the garage?

    Thanks in advance.

  2. #2
    Regular Member wozza's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    teesside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    have you tried the pedal test to see what the fault code is? Thats is it works on your car.

  3. #3
    Regular Member pompey-pimp's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Fareham Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : BMW 520D Touring

    Trim : M Sport Business

    Engine : 2.0 d

    Year : 2010

    Default

    It means there is a fault that has been recorded somewhere but could be something as simple as water in the fuel filter.

    Does it go out when driving?

    Buy yourself an OP-Com cable and software off Ebay then you can self diagnose. Mine was £17 and it works a treat. Local stealers want £50 just to plug in and diagnose, let alone do any work.

    Managed to find out I had a throttle actuator malfunction and now all sorted.

    My light came on last week and I sorted it by replacing the Vacuum hoses which had perished.

    Sorry to be so vague but we need more info

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    UK
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : z

    Trim : z

    Engine : z

    Year : z

    Default

    Quote Originally Posted by wozza View Post
    have you tried the pedal test to see what the fault code is? Thats is it works on your car.
    The pedal test doesn't work on the CDTi models

    If the car is not going into "limp mode", it's probably the EGR needing a clean.

    Really need to get the codes read to be sure though

    If a code scanner is not available, a good start would be to check the vacuum pipes, and remove & clean the boost sensor & EGR.

  5. #5
    Regular Member JayF's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    The light stays on all the time. If anything it seems to go slightly better than before it came on, or I could be just imagining that. The light that is on is the engine One which I think is an emmision warning.

    The car has a pretty good warranty on it so I'll take it back to the garage and get them to check it out.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    alton
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Sounds like lamba sensor!

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    UK
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : z

    Trim : z

    Engine : z

    Year : z

    Default

    Quote Originally Posted by JayF View Post
    The light stays on all the time. If anything it seems to go slightly better than before it came on, or I could be just imagining that. The light that is on is the engine One which I think is an emmision warning.

    The car has a pretty good warranty on it so I'll take it back to the garage and get them to check it out.
    Quote Originally Posted by jock View Post
    Sounds like lamba sensor!
    EGR maybe?

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    alton
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Could be egr but didn't think eml or emissions light came on for that.

  9. #9
    Regular Member JayF's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It's booked into the workshop of the dealer I bought the car from at 8.30 in the morning.

    I'll let you all know the outcome.

  10. #10
    Regular Member JayF's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It's booked into the workshop of the dealer I bought the car from at 8.30 in the morning.

    I'll let you all know the outcome.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Loss of power, Engine Management Light, Spanner Light
    By Shadrack in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 6
    Last Post: 28th April 2013, 11:22
  2. Replies: 17
    Last Post: 16th August 2012, 10:07
  3. Engine lumpy now Engine Management Light is on
    By Fitzy-2.0T in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 24
    Last Post: 17th July 2012, 16:51
  4. No throttle, traction control light, engine management light
    By si260188 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 9th May 2010, 21:45
  5. Replies: 3
    Last Post: 28th April 2009, 19:49

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •