User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Heater blows cold when idling

  1. #1
    Regular Member manimal's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Grimsby uk
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Heater blows cold when idling

    Hi

    2 weeks ago i had a new radiator fitted,my blowers worked fine, last night my heater stopped blowing hot air when it was idling and only tepid air when travelling.I tried letting it overheat with the cap off to remove any air. this worked for about 30 mins then it went back to the problem again.If i rev the engine it warms up then goes cold when i stop revving.What the hell is going on ??

  2. #2
    Regular Member Ste's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    ..... Driving the Jaguar XF
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Sounds like thermostat fail to me - ie jacked open.

  3. #3
    Regular Member manimal's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Grimsby uk
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Is there a way by feeling the pipes to pinpoint the problem ?

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Dover
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Take your thermostat off and stick it in a pan of boiling water to see if it opens or shuts.

    Will let you know if the thermostat is faulty.

  5. #5
    Regular Member manimal's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Grimsby uk
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    ok thanx

  6. #6
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Does the temperature gauge come up to its normal position within 4-6 miles and stay at that temperature?

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Herts
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    let the car idle and as soon as the needle moves feel the 2 big pipes that go to the stat and if both are warming at the same rate the stat is royally ragged and locked leaving loop open.

  8. #8
    Regular Member manimal's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Grimsby uk
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Yes the gauge comes up as normal and stays there. I've noticed tonight that all of my pipes are very hot except for the left hand one coming from the matrix which is considerably cooler than the right hand one. Hope this helps.
    Last edited by manimal; 9th February 2012 at 02:17. Reason: wrong spelling

  9. #9
    Regular Member beat275's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Newcastle West Denton
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Sounds like a blocked matrix to me. Had this problem on my corsa. Got I changed and worked a treat. You could also flush the system out or take the matrix out and flush that. Its a messy job though

  10. #10
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Could just be an airlock? Or I hate to say, if the water pump is starting to fail? Try back flushing the matrix first.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Heater blows hot only
    By laingyc in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 30th May 2011, 10:57
  2. Heater only blows cold
    By Harry Hammer in forum Troubleshooting
    Replies: 4
    Last Post: 21st March 2011, 20:55
  3. Heater only blows hot
    By GoldenWonder in forum Bodywork & Interior
    Replies: 20
    Last Post: 17th March 2011, 12:59
  4. Heater blows hot & cold
    By manimal in forum Bodywork & Interior
    Replies: 4
    Last Post: 22nd November 2010, 23:45
  5. Heater only blows cold
    By b-e-r-t in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 10
    Last Post: 15th April 2008, 13:30

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •