User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: 1.9 egr

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default 1.9 egr

    does anyone know if the solinoid part of the egr is the same on both 120bhp and 150 versions????

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Gloucestershire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Hi,
    Not sure whether the solenoid is the same, but as you have the 120 (previous post) then the solenoid, if not moving freely, may be able to be salvaged by drilling a small hole through the back of the electrical connector and punching the press-fit barrel out. It's really very easy; drill, punch, clean, refit! For a better description of what to do, find the How 2 on cleaning the EGR.
    I did mine about 4 years ago and no trouble since.
    Good luck.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    solinoid moves freely and did the mod a few years back myself but now have lack limp mode issue!

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Gloucestershire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Have you checked the vacuum hoses? The two small rubber hoses that run from the vacuum unit at the near right (as you stand at the front of the car looking in at the engine bay) to the solid pipes that sit at the front of the camshaft cover are prone to splitting, particularly at the elbow connections.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    yup even getting boost, can see this with air pipes swelling up. think im goan bite the bulit and buy another egr, when i swapt solinoids with a friend with a 150 his egr had seized but the solinoid was free so maybee his had fault as well.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Gloucestershire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    If the solenoid is working ok and the EGR valve moves freely (free of crud and can be moved with your thumb from the end where the solenoid contacts) then I can't see the EGR being the problem.
    Easy checks are removing your throttle housing and checking the condition of your inlet manifold and throttle housing butterfly valve - 7mm hex on the large inlet hose, 3 bolts to remove the throttle body (new gasket required if you're being picky!).
    Also, boost sensor which sits in the inlet manifold can get clogged up,. Can be removed with the one retaining bolt, but may need to loosen the EGR from it's mounts first.
    Any other symptoms?

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    not sure if the solinoid is working, is there a easy way to check this????

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    only symtoms are emmision light on and wont rev past 2000rpm and very low on power!!

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Gloucestershire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Take a look here...
    http://www.vectra-c.com/forum/showth...=134243&page=2
    "The Wizard" explains how to check the solenoid - basically you need a 12V DC power supply and some wire.

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    lancashire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    denifinatly more serious, had it on diagnostic machine and showinf faults on egr(BRAND NEW) maf senser , throttle body or sender and somthink else and all reading low voltage so looks electrical unless a ecu does all all of these. not really sure were to go from here, mechanic is looking at harness as he says hes had a few rub through over gearbox area!!!!!

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •