User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: What I learnt today.

  1. #1
    Regular Member Danger_MouseUK's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default What I learnt today.

    I got a tuning box at the weekend, was going cheap on thee bay so i thought why not. Unfortunately it doesn't have any markings or destructions, so i did a bit of fiddling and couldn't find a setting i was happy with and wanted to reset it to it's default setting, by turning the little screw. Anyways after a bit of googling and searching i found some guidelines and tried resetting it. While i had it on my desk in work i thought i'd have a go at seeing how it ticked and double check the adjustments were the right way, clockwise is more etc. So i wired it up to a multimeter and a bench psu and monitored the voltage on the sensor line while i adjusted the potentiometer via the little screw.

    Anyways once i was sufficiently geeked out, I reset the box to it's default settings and at home time went back down and popped it back in the car, in the fading light, making sure all the plugs where firmly in place and cable tying everything securely. Went to move off... no power, the engine just idled, slowly increasing the engine revs... oh poop. I got out and tried adjusting the box either way a bit, but same results. So i disconnected the box and thank the gods the car was back to normal, so i drove home, leaving the car park with my tail between my legs hoping none of my mates had seem me, they love making fun of my failed projects.

    Once at home I plugged the box back in and tried adjusting the box more each way, same result, engine slowing building up revs in idle and no response from the throttle. Turned the screw all the way clockwise then back a couple of turns, same result, turned it all the way anticlockwise and back a few, same result. At this point i had just about give up and decided that i must have killed the box by putting too high a voltage through the box from the bench psu. I'd done a bit of research and seen other boxes using 5v to run on so i'd assumed the same.

    So i sulkily disconnected the box again, pulled out the connector from the box to the ecu... and noticed a tiny catch on one side that i hadn't seen in the dim light earlier, the plug had fit in securing and flush but with the iddy biddy tab on the side opposite the big catch. I stared at it for a few seconds then flipped the plug and tentatively pushed it back into the connector, to have it fit just as securely and flush. I slowly walked back the driver's side... feeling increasingly like a muppet and turned the car over... et voila, everything back to normal. By flipping the plug i'd turned the ground feed to the pressure sensor into the live feed, and the live into the ground, with the above results. It doesn't seem to have done any damage, thank the sweet and fluffy lord. But today I learned this:

    "While reversing the polarity of anything on the starship enterprise, or the tardis (i'm told) will fix any problem... it's doesn't work to well on a vauxhall vectra c 1.9 sxi.... i don't know about other models."
    Last edited by Danger_MouseUK; 27th January 2012 at 02:02.

  2. #2
    Regular Member Big Knox's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Edinburgh
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Lol glad no damage was done


    Sent from my iPhone 4S using Tapatalk

  3. #3
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    More importantly, has it made any difference to the performance?

  4. #4
    Regular Member Penfold101's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Combination of Preston and Oxfordshire...
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    There's your problem mate - on the Enterprise they used to INVERT polarity, not reverse it...

  5. #5
    Full Member coldo's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Lol...

    did this a number of times on my old derv lump...

    Did the starship enterprise run on a 1.9 CDTI engine also... I know its got lots of touques but didn't think it woul dhve been enough to propell a star ship....?

  6. #6
    Regular Member Big Knox's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Edinburgh
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    CDTI seems to have got its self destruct sequence from the Enterprise...

  7. #7
    Regular Member Danger_MouseUK's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Merseyside
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Ben50n View Post
    More importantly, has it made any difference to the performance?
    Well it seems a bit punchier, i'm going to have a play with the settings later.
    I didn't have time last night as i had to get ready to go out with the girlfriend and her family for her birthday.

    My girlfriend comes before my car..... so she keeps telling me, and i've decided just to agree now as i miss sex.

  8. #8
    Regular Member Ben50n's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Seaham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Cool

    Quote Originally Posted by Danger_MouseUK View Post
    Well it seems a bit punchier, i'm going to have a play with the settings later.
    I didn't have time last night as i had to get ready to go out with the girlfriend and her family for her birthday.

    My girlfriend comes before my car..... so she keeps telling me, and i've decided just to agree now as i miss sex.
    Think that goes for most of us!!

  9. #9
    Full Member coldo's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Ben50n View Post
    Think that goes for most of us!!
    yeap... I agree with that... Although if you buy her a VXR it is bound to get you lots more sex than you had planned... just watch it doesnt back fire... eg... I bough her an Astra vxr and now we have two babies...

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    cheshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    nice in built imobiliser perhaps lol?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. What I learnt todayon the way to work.
    By Ste in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 7
    Last Post: 18th December 2008, 11:04
  2. Learnt my lesson
    By Danwells72 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 11
    Last Post: 21st October 2008, 23:03
  3. I learnt something new today!
    By rushy in forum Detailing and Car Care Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 9th February 2008, 22:30
  4. Learnt Something New just now.....
    By BigMan in forum General Chat
    Replies: 4
    Last Post: 6th January 2008, 22:43
  5. lesson learnt on SAT NAV
    By soulman in forum General Chat
    Replies: 6
    Last Post: 2nd December 2007, 16:05

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •