User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 8 of 8

Thread: Lumpy tickover

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Lumpy tickover

    Hey all, Noticed today that the vectra feels a tad lumpy on tickover an that the idle speed is only on approx 600-650 mark.... what should the correct idle speed be at? when i gently touch the throttle so it goes to about 800 ish it feels smooth and very quiet so guessing its around about their?

    How do i adjust this correctly??

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    north east
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I fitted an extra earth cable from the body to the engine and it idles at about 800.

    thier is a how to in the how to section.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Through reading about it, it looks like its controlled electronically and cant be adjusted manually??? is this right?? and @ Roswell, Where abouts did you fit this extra ground cable to and from etc? its ticking over around 600+ ish an just feels a bit lumpy when ya sat at the lights and is rather annoying lol!

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Big bump!

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    South east
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It's controlled by the ECU, but it's affected by inputs into the ECU from various sensors, including the water temperature sensor for example. So if one of these sensors is kaput it makes the idle a bit wrong.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Ok thanks, well ive got one of them code reader things and apparently theres no current, pending or previous error codes?? dont think its working properly tbh! could I be using the wrong software maybe??

  7. #7
    Ex Vec-C Admin ed taylor's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Looking Through a Camera Lens.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Estate

    Trim : Elite

    Engine : 3.2 V6

    Year : 04

    Mileage : 000

    Default

    Could the air control valve need a bit of carb cleaner spraying in it.It might be sticking a little.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    ok thanks ill give it a check? should the code reader tell me if any of the sensors are faulty?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Really lumpy on tickover
    By Gr4eme in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 2
    Last Post: 16th October 2012, 21:48
  2. lumpy tickover z20net
    By tomo41 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 86
    Last Post: 21st June 2012, 10:30
  3. Tickover RPM?
    By johnnylegs in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 3
    Last Post: 24th July 2011, 09:48
  4. Tickover
    By sri150 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 17
    Last Post: 26th June 2011, 18:47
  5. tickover
    By DX52 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 17th June 2009, 20:57

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •