User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: cdti blue smoke/dmf rattle solved!

  1. #1
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra-c

    Trim : sri

    Engine : cdti

    Year : 2004

    Mileage : 98,000

    Default cdti blue smoke/dmf rattle solved!

    wow!! I'm over the moon , My cdti 150 has had this git of problem for aaaaaages, uneven running,chugging/blue smoke on start up, along with it making my dmf sound really kn**kered & embarrassingly noisy, So i've been trying everything & i mean everything, most will know there's no fault code's stored but you cant put a finger on it, fuel cleaner, different garages,double-double checking glow plugs,removing EVERY electrical connector in sight & spraying with elec contact spray,cleaning egr, boost sensor,throttle body (including any known 'how 2' for these components, tapping ,banging, swearing, cursing & even threatening it ''that's it your going you heap of ****'', None of these even came close to making a difference until!, Last Saturday morning i started it & for f**k sake not something else! (car/spanner light) on, So key off/on & i was away, When on return opcom shows p0190 rail pressure range/performance (07) not present, Well that was it this sounded as though it could be expensive, I couldn't find anything so left it, Same again Sunday & Monday all were on first start up of the day/night, After some brain swelling thoughts i removed the right hand common rail sensor (pic included), leaving the engine to cool or do after some time standing with plenty of rags to catch diesel i used a 27mm ring spanner there was no pressure in the rail as sutch when removing the sensor (looks just like a big nut/bung with a small hole in the end when removed, I put this in an old plastic jug & poured a couple of inches of brake cleaner in & swilled it around & generally gave it a clean, Put it back in (there's no seals) & after a couple of 15 sec cranks she fired up, ( no fault light came up but it did store a code which i cleared after, probably due to low pressure) & Hey presto!! no chugging, no blue smoke & i presume the slight chugging must have been upsetting balance cos my dmf don't rattle any more on tick-over!!! at all, It did before all the time whether hot or cold RESULT!!!!!!!!. , Its been the second day with two 24hr overnight stands & ive had no codes pop up on start up & none of my other symptoms.(sensor is to the left of its plug arrowed here).

  2. #2
    Regular Member stevie16v's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    East Ayrshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRI XP1



    Default

    brilliant. one to keep in mind and im sure will be useful for some other people aswell

  3. #3
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra-c

    Trim : sri

    Engine : cdti

    Year : 2004

    Mileage : 98,000

    Default

    I hope that's the last of it!, Ive given it its biggest thrashng today since ive had it, we'll see after its stood again at work tonight but its had the blue smoke/chugging for about 12 months along with uneven/balance on tick-over even when hot or cold, To be honest i had put the blue smoke down to having a deposit of oil on 1&2 glow plug shafts but maybe not.

  4. #4
    Full Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    N/A
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Golf 7

    Trim : GTD

    Engine : 2.0 TDI 184PS

    Year : 2014

    Mileage : 40000

    Default

    Believe it or not wizard, glad there were no nasty bills. Always good to read a cheap wee fix like this works.

  5. #5
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra-c

    Trim : sri

    Engine : cdti

    Year : 2004

    Mileage : 98,000

    Default

    I believe you mate!, i don't take things to heart honest cant believe after all this time i may have got to the bottom of all present problems with it.

  6. #6
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    325 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    may give mine a clean too! Is your fuel rail got a plug either end of it or just the one?
    Plasma's Tech2 services are now partially open and able to provide services



    Come Join our new forum Insignia Owners.com for all your Insignia chat and needs

  7. #7
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra-c

    Trim : sri

    Engine : cdti

    Year : 2004

    Mileage : 98,000

    Default

    Quote Originally Posted by plasma View Post
    may give mine a clean too! Is your fuel rail got a plug either end of it or just the one?
    I only done the r/h one cos the left looked a little fiddly to do cos its L shape,

  8. #8
    Full Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    N/A
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Golf 7

    Trim : GTD

    Engine : 2.0 TDI 184PS

    Year : 2014

    Mileage : 40000

    Default

    Quote Originally Posted by the-wizard View Post
    I believe you mate!, i don't take things to heart honest cant believe after all this time i may have got to the bottom of all present problems with it.
    Wonder if this is one of those mods which need done now? You may actually be on to something possibly. Have a few not complained about the same symtoms as you?

  9. #9
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra-c

    Trim : sri

    Engine : cdti

    Year : 2004

    Mileage : 98,000

    Default

    Quote Originally Posted by Gazza4 View Post
    Wonder if this is one of those mods which need done now? You may actually be on to something possibly. Have a few not complained about the same symtoms as you?
    You & I have noticed the same, I think there has been quite a few complaining of blue smoke/chugging on start up with rough idle, Funny thing is id never have found it if the code wasn't thrown up.

  10. #10
    Full Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    N/A
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Golf 7

    Trim : GTD

    Engine : 2.0 TDI 184PS

    Year : 2014

    Mileage : 40000

    Default

    Quote Originally Posted by the-wizard View Post
    You & I have noticed the same, I think there has been quite a few complaining of blue smoke/chugging on start up with rough idle, Funny thing is id never have found it if the code wasn't thrown up.
    I had tech 2 plugged upto mine I think - can't remember 100% but something like the error you mentioned came up. But not 100%.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Signum 1.9 cdti 150 Blue Smoke
    By Kyletasker in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 6th July 2012, 19:02
  2. Blue smoke sluggish 3.0 v6 cdti
    By Dam3dx in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 13
    Last Post: 24th January 2012, 16:14
  3. blue smoke on 1.9 cdti 150
    By big nath in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 26th November 2010, 09:44
  4. blue smoke 3.0 cdti signum help!!!
    By MARTIN KANE in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 10
    Last Post: 11th June 2010, 21:03
  5. Blue Smoke on Startup SRi CDTI 16v Help !
    By Tim in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 22nd December 2009, 19:09

Visitors found this page by searching for:

blue smoke rough idle dmf

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •