User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 8 of 8

Thread: Gearbox & Clutch Faliure?!

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    West London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Gearbox & Clutch Faliure?!

    Filled Up this morning and as I accelerated out of the station, there was a loud thud noise and the car slowed (I did not brake), I then couldn't get the car into 2nd or 3rd gear - First and Fourth were fine, did not try 5th. However even when in first I had no drive.

    Got the car home now, and the current situation is;

    Get in car,handbrake is on, start ignition, clutch down, select first (all gears now engage fine), clutch up, Car will rumble like it is about to stall. I now have my foot completely off the clutch, release handbrake, car will very slowly crawl forward, but adding revs does not make a difference in speed. Reverse is the same.

    There is no oil leaking or metal shards underneath the car, is it possible both the gearbox and clutch have failed? Car had a new clutch 15k Miles ago.

    Cheers

    Matt

  2. #2
    Regular Member triple595's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    llandrindod wells
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    did it have a full clutch kit of just the plate, even so if the clutch has let go it should be under warranty.

  3. #3
    Regular Member alcutler's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    East Midlands
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra c 1.9cdti 120 estate

    Trim : design



    Default

    Quote Originally Posted by mattster87 View Post
    Filled Up this morning and as I accelerated out of the station, there was a loud thud noise and the car slowed (I did not brake), I then couldn't get the car into 2nd or 3rd gear - First and Fourth were fine, did not try 5th. However even when in first I had no drive.

    Got the car home now, and the current situation is;

    Get in car,handbrake is on, start ignition, clutch down, select first (all gears now engage fine), clutch up, Car will rumble like it is about to stall. I now have my foot completely off the clutch, release handbrake, car will very slowly crawl forward, but adding revs does not make a difference in speed. Reverse is the same.

    There is no oil leaking or metal shards underneath the car, is it possible both the gearbox and clutch have failed? Car had a new clutch 15k Miles ago.
    Matt
    Sounds like the clutch more than the gearbox and the chances of them both failing at the same time are remote - who did the clutch - if it was a garage I would be going back to them first off see what they say. If you did it yourself you will need to strip it down to have a look whats what. Good luck with it!

    Cheers

  4. #4
    Regular Member Critch's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    49 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Mk1 renault scenic... I know I know but it drives

    Trim : Basic

    Engine : 1.6 16v

    Year : 2003

    Default

    can you selcted 2nd with out the car running?

  5. #5
    Regular Member lee gsi's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Hampshire (Near Havant) . .Drives: Signum 1.9 CDTi
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum

    Trim : Design

    Engine : 1.9 CDTi

    Year : 2005

    Default

    What engine do you have and when the clutch was done was the flywheel done too?

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    West London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    clutch was done by a friend of mine, was full clutch kit.

    will have to go and check but yes im pretty sure 2nd selects when the cars off

    lee, its 1.8 petrol x18xe, no flywheel done but im not sure they are recommended on this model (plus its dealer only at 400+vat!)

    Same guy that did clutch is gonna strip it down on the weekend to see whats what. Hoping for just the clutch!!

    Cheers

    Matt

  7. #7
    Regular Member lee gsi's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Hampshire (Near Havant) . .Drives: Signum 1.9 CDTi
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum

    Trim : Design

    Engine : 1.9 CDTi

    Year : 2005

    Default

    Not sure if they have a duel mass flywheel or not.

    If they do they are ment to be changed at the same time as the clutch.

    Hope its a cheap fix for you.

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    West London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    update: looks like its just the clutch, seems like one of the rivets failed and it tore half the clutch material off - will post pics later.

    also to note - the slave cylinder that came with the kit was a modified part. instead of the curly metal bit that goes through the gearbox housing to the hydraulic line it just had a plastic tube that goes up through, BUT you end up with two "male" ends and nothing to connect them. VX doesnt list the part as modified but to stop confusion i manage to source an older SC instead of trying to track down this "modified hose kit".


    Box going back in in the morning, job should be a good'un!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. gearbox and clutch
    By vectra craig in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 13th June 2012, 19:50
  2. Clutch?? Gearbox??
    By wingz123 in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 0
    Last Post: 27th March 2011, 10:47
  3. Is more than 185bhp bad for clutch and gearbox?
    By RichM in forum Diesel Engine related
    Replies: 29
    Last Post: 14th January 2011, 16:43
  4. New gearbox and clutch
    By 2.2direct-sri in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 8
    Last Post: 21st July 2009, 13:52

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •